برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

علت عارضه ی دانه سفید شدن میوه های انار

انار (Punica granatum) گیاهی است که در مناطق گرمسیری ونیمه گرمسیری پرورش می یابد. و بنابر شواهد موجود انار بومی ایران و کشورهای همجوار می‌باشد. دانه‌های آن در بخش صادرات غیر نفتی و در بین محصولات کشاورزی در بازارهای جهانی محصولی بی‌رقیب می‌باشد.

غرفه نارنج اسپادانا در باسلام

سفید شدن آریل های انار هر ساله خسارت زیادی به باغداران وارد می‌کند. به همین دلیل به عنوان یک مسله مهم مطرح و رفع آن جهت جلوگیری از خسارت های وارده به باغداران وصادر کنندگان مورد توجه جدی واقع شده است. عارضه دانه سفیدی انار، به علت تخریب و تغییر در ترکیب آنتوسیانین های موجود در آریل انار بوجود می آید. با بروز این عارضه، رنگ آریل از قرمز تیره به سفید کرمی تا قهوه ای سوخته تغییر میکند و شکاف و حفره هایی در غشاء و بافت آریل ایجاد می شود که این بافت را دفرمه کرده و کیفیت میوه و طعم آن را نامطلوب می کند.

مهمترین عوامل بروز این عارضه میتوان به موارد زیر اشاره کرد

  • اثرات آب وهوایی وخشکسالی های پی در پی
  • وزش باد های گرم در طول تابستان و تابش مستقیم خورشید و متعاقب آن افزایش میزان تبخیر و تعرق و  همچنین آنتوسیانین موجود در میوه‌ها در برابر حرارت ناپایدار می‌باشند.
  • عناصر ریز مغذی مانند روی و آهن نقش موثر در حفظ آنتی اکسیدانها مانند اسید اسکوربیک و بدنبال آن افزایش میزان آنتوسیانین دارند، بنابراین کاهش مقدار آن ها میتواند باعث بروز علائم سفیدی دانه های میوه شود.
  • همچنین کلسیم نیز در افزایش پایداری آنتوسیانین در برابر دماهای بالا نقش موثری دارد، پس توصیه می گردد از کودهای غنی از این عنصر هم استفاده شود

کانال ایتا نارنج اسپادانا

تأخیر در برداشت میوه رسیده انار

تأخیر در برداشت انارهای رسیده موجب میشود دانه‌های انار به رنگ روشن تا قهوه‌ای ‌شوند. کاهش میزان سنتز آنتواکسیدان‌ها و افزایش میزان تخریب آنها در اواخر دوره رشد میوه انار، از شدت رنگ دانه‌ها کاسته و موجب عارضه سفیدی دانه میشود.

نگهداری انار در سرمای شدید

درصورتیکه میوه انار در انبار و یا سردخانه ، در دمایی کمتر از دمای مطلوب نگهداری شود ، آنتوسیانین‌ها به سرعت تجزیه شده و آریل‌ها به رنگ روشن تا قهوه‌ای در می‌آیند.

طولانی بودن دوره آبیاری

انار نسبت به کمبود آب حساس است و برای تولید با مقدار و کیفیت مطلوب ، دوره آبیاری درخت انار باید به موقع و منظم باشد . لذا در مناطقی که آب و هوای گرمتر و تبخیر بیشتر دارند، باید دوره آبیاری کوتاه‌تر باشد. انار در دو ماهه اول تابستان به آب بیشتر و دوره آبیاری کوتاه‌تری نیاز دارد.

کمبود آب بعد از کوددهی

مصرف کودهای شیمیایی هرچند رشد درخت را بیشتر می‌کند ولی در چنین شرایطی ، نیاز آبی درخت افزایش می یابد و در صورت عدم تأمین آب کافی ، دانه‌ها دچار نوعی سوختگی شده و عارضه دانه سفیدی در آنها حادث می‌شود . لذا قبل از استفاده از کودهای شیمیایی ، بویژه ازت و فسفر ، مقدار آب قابل دسترس برای آبیاری درخت باید مدنظر و موجود باشد.

مسن بودن درخت انار

در درختان انار مسن و قدیمی ، به علت اینکه بافت آوندی آنها چوبی شده است، انارهایی که در بالا و سر شاخه‌ها قرار دارند دچار عارضه دانه سفیدی میشوند . هرس صحیح اینگونه درختان ، در کاهش دانه سفیدی آنها مؤثر است.

نکته حائز اهمیت این است، در صورتی که دانه های میوه سفید شده است و زمان برداشت محصول نزدیک است نمی توان بهبودی را برای میوه های سفید شده در نظر گرفت، اما با روش های پیشگیری و اعمال درست از مواد مغذی، آبیاری منطم، از بین بردن شاخه هایی که در اثر نور خورشید آسیب دیدن و استفاده از پوشش های ضد نور خورشید، جوان سازی درختان و همچنین برداشت در زمان درست، خسارت ناشی از این عارضه را به حداقل رساند

نارنج اسپادانا