برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

میزبان و طرز خسارت آفت کرم سفید ریشه

یکی از آفات همه چیز خوار است و به ریشه و طوقه عده زیادی از گیاهان از جمله درختان میوه – درختان جنگلی- گیاهان زراعی و نباتات زینتی و چمن حمله می‌کند.
لاروهای حشره به مدت ۳ سال در زیر خاک زندگی می‌کنند و بعضی‌ها روی ریشه‌های ضخیم و عده‌ای گیاهان از جمله ریشه درختان جمع می‌شوند.

کانال ایتا نارنج اسپادانا
لاروها دهان ساینده (جونده) قوی دارند که با استفاده از دهان خود از پوست ریشه و طوقه و حتی قسمت‌های سطحی چوب در زیر خاک تغذیه می‌کنند. با این کار ارتباط بین ریشه و تنه را قطع می‌کنند.
با توقف جریان شیره نباتی گیاه به زودی زرد و خشک می‌شود و اینکه باعث قطع ریشه‌های درخت می‌شوند. درخت آسیب دیده استحکام خود را در درون خاک از دست می‌دهد و به راحتی لق و کنده می‌شوند.
حشرات کامل آفت از برگ و جوانه درختان میزبان تغذیه می‌کنند و شدت زیان وارده را بیشتر می‌کنند.

زمستان گذرانی
آفت کرم سفید ریشه به شرح زیر زمستان را پشت سر می‌گذارد:
این حشره زمستان گذرانی خود را به صورت لارو می‌گذراند.
حشره ماده پس از تخم ریزی می‌میرد.
تخم‌ها در زیر خاک در عمق ۷ تا ۱۰ سانتی‌متر هستند.
دوره جنینی حشره ۲ تا ۳ هفته و در مناطق سردسیر تا ۳۵ روز طول می‌کشد.
سپس دستجات ۶ تایی تخم تفریخ می شود و لاروها وارد خاک می‌شوند.
لارو های سنین اول جثه کوچکی دارند که نزدیک سطح خاک زندگی می‌کنند.
لاروهای سنین اول از ریشه های سطحی و علف‌های‌هرز تغذیه می‌کنند.
بعد از وارد شدن به سنین بالای لاروی به عمق بیشتری از خاک نفوذ می‌کنند.
در بهار سال دوم یا سال سوم یک لانه گلی برای خود می‌سازند و در داخل آن تبدیل به شفیره می‌شود.
دوره شفیرگی هم ۱۷ الی ۲۴ روز طول می‌کشد. بعد آن دوباره ظهور حشرات بالغ را به دنبال دارد.

زمان و نحوه مبارزه شیمیایی با کرم سفید ریشه
تعداد زیادی از سموم حشره‌کش که خاصیت تماسی دارند و برای مهار سایر آفت‌ها استفاده می‌شوند، اگر در زمانی استفاده شوند که حشره کامل کرم سفید ریشه وجود داشته باشد، می‌تواند به میزان زیادی این آفت را نیز کنترل کند.
اما در صورتی که در مرحله لاروی این آفت بتوان مبارزه شیمیایی را انجام داد، بهترین تاثیر را خواهد داشت. مخصوصا موقعی که لاروها به تازگی از تخم‌ها بیرون آمده و در لایه‌های بالایی خاک قرار دارند.
هرچند که می‌توان مبارزه با سموم علیه لارو این آفت را در بهار و تابستان انجام داد، ولی بهتر است این استفاده از سم را به زمانی موکول کنیم که تفریخ تخم‌ها به تازگی انجام شده باشد، تاثیرگذاری سموم در این زمان بیشتر از سایر زمان‌ها می‌باشد.

از آن جایی که هدف اصلی از انجام این مبارزه شیمیایی از بین بردن لاروهای نوزاد سن یک می‌باشد بنابراین با توجه به دوره زندگی آفت لازم است این برنامه در سه سال، ۲۵ تا ۳۰ روز بعد از مشاهده اولین پرواز حشرات کامل در طبیعت، انجام شود.
کنترل شیمیایی به صورت لکه ای و در نقاط آلوده باغ انجام می‌گیرد.
ریختن محلول سمی در محدوده سایه انداز درختان آلوده با سم دیازینون به میزان ۲ تا ۲٫۵ لیتر در هزار لیتر آب که بسته به سن و تاج درخت ۲۰ تا ۴۰ لیتر محلول مورد نیاز است.
به این ترتیب که ابتدا زیر سایه انداز درختان آلوده را شخم سطحی می‌زنند تا سم بتواند تا عمق ۱۵ سانتی متری خاک نفوذ کند، سپس آبیاری انجام می‌شود ۲ تا ۳ روز پس از آبیاری اقدام به محلول ریزی، در سایه‌انداز درخت می‌کنند. پس از ریختن محلول پای درخت یک آبیاری سبک نیز انجام می‌شود. این کار باید ۳ سال پشت سرهم هر سال ۲۵ تا ۳۰ روز بعد از ظهور اولین حشرات کامل تکرار شود.
(از گرانول سم دیازینون نیز می‌توان با نظر کارشناس استفاده نمود)

نارنج اسپادانا