نقش منگنز در تغذیه گیاه
منگنز (Mn) یکی از عناصر ضروری برای گیاه است که نقشهای متعددی برای گیاه ایفا می کند.
* برای تولید کلروفیل ضروری است.
* منگنز در فرآیندهای آنزیمی، احیای نیترات، مـتابولیسم پروتئین و خنثی سازی رادیکالهای آزاد نقش دارد.
* در تولید موادی مانند ریبوفلاوین، اسید آسکوربیک و کاروتنها تاثیر دارد.
* در تبادلات الکترون در چرخه فتوسنتز مؤثر است.
* سبب تسریع و بهبود جوانه زنی میشود.
* در واکنشهای تجزیه آب جهت تولید اکسیژن مؤثر می باشد.
* فعال کننده آنزیمهای مؤثر در تولید اسیدهای چرب است.
* برای متابولیسم کربوهیدرات و نیتروژن ضروری است.
* سبب تسریع رسیدگی میوه می شود.
* در تمام محصولات برای تشکیل بذر لازم می باشد.
* مهمترین عنصر ریز مغذی در تغذیه غلات و سیب زمینی منگنز می باشد.
* تحقیقات علمی در زمینه تغذیه درختان پسته نشان داده که مهمترین عنصر غذایی که در تفاوت بین باغات با عملکرد بالا و باغات با عملکرد پائین نقش دارد، عنصر منگنز می باشد.
⚠️علائم کمبود منگنز:
* بیرنگی رگه مانند ( marbling ) در برگهای جوانتر.
* رنگ پریدگی نواری و لکههای قهوهای درغلات.
* سست شدن گیاهان ( غلات ).
* عادت به رشد رو به بالا و تولید برگهای سهگوش در چغندرقند.
⚠️❌کمبود منگنز همراه با عوامل زیر تشدید میگردد:
* خاکهای آلی و خاکهای شنی
* PH بالا ( قلیایی ).
* دورههای سرد و مرطوب
* خاکهای سست و پوک
✅نکته:
📎غالبا مقدار منگنز از ۲۰ تا ۱۰۰ میلی گرم در کیلوگرم(پی پیام) ماده ی خشک متغیر است.
📎در گیاهان گلخانه ای غلظت های بالاتر دیده شده مثلا ۲۵۰ ppm
📎معمولا گونه های گیاهی حساس به منگنز به همان اندازه به سمی بودن این عنصر حساس می باشند.
🔴❌⚠️علائم مسمومیت منگنز در گیاه:
⚠️ایجاد لکه های زرد وسبز کمرنگ بین رگبرگهای برگهای اولیه
⚠️ایجاد نقاط ارغوانی رنگ بر روی ساقه ها
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه