علل ریزش برگ درختان پسته
درخت پسته؛ ازجمله درختانی محسوب میشود که مخصوص مناطق معتدل و گرم است. این درخت در مناطق سردسیر رشد خوبی ندارد و در برابر سرماهای شدید دوام نمیآورد. ریشههای پسته، کاملا عمیق میشوند؛ بنابراین خاکی که پسته در آن کاشته میشود، باید قابلیت نفوذ خوبی داشته باشد تا ریشهها بتوانند به خوبی در خاک نفوذ کنند. ارتفاع درختان پسته معمولا کم است. پس از کاشت نهال پسته؛ تا به بار نشستن آن، چند سال طول میکشد. درخت پسته؛ به عنوان یک محصول بسیار سود آور، همواره مورد توجه کشاورزان و باغداران بوده است. پس از کشت پسته، کشاورزان باید در مدت زمان نسبتا طولانی، منتظر ثمردهی درختان پسته باشند. نحوه کاشت، کودهی، سم پاشی و رفع آفات پسته میتواند در برداشت پسته مرغوب تقش مهمی را ایفا کند. در این مقاله، که توسط کارشناسان نارنج اسپادانا نوشته شده است، میخواهیم به عوامل ریزش برگ درختان پسته بپردازیم.
عوامل موثر در ریزش برگ درختان پسته
عومل متعدد طبیعی و غیر طبیعی میتوانند در ریزش برگ درختان پسته موثر باشد که در این مقاله به تمامی عوامل و راهکارهای موجود برای رفع ان میپردازیم.
کمبود کلسیم
محلول در خاک یک علت ریزش برگ درختان پسته است. چون یکی از مواد مهمی که در سنتز اتیلن در درختان پسته نقش دارد کلسیم میباشد. خاکهای اسیدی، شنی یا درشت اغلب کمبود کلسیم دارند. افزایش PH خاک می تواند جذب و دسترسی به کلسیم را بیشتر کند. میزان ظرفیت خاک برای افزایش دسترسی به کلسیم نقش مهمی دارد. خاک باید به اندازه ی کافی ظرفیت جذب و نگهداشتن کلسیم را داشته باشد. برخی عناصر با هم در رقابت هستند. حضور برخی عناصر مانند سدیم، پتاسیم و … و استفاده بیش از حد از آنها در خاک مانع از دسترسی و جذب کلسیم می شود. کنترل pH و آهک خاک در مراحل مختلف رشد گیاه کمک زیادی به دسترسی و جذب بیشتر کلسیم میکند. کاربرد کودهای کلسیم دار مانند کربنات کلسیم، سولفات کلسیم و … و کودهای مایع حاوی کلسیم مانند نیترات کلسیم مایع در مراحل رشد و گسترش محصول می تواند کمبود کلسیم را جبران و از خسارت جلوگیری کند.
شوری و قلیایی بودن خاک
هم باعث ریزش برگهای درخت پسته میشود. این شوری و قیائیت خاک نتیجه استفاده بیرویه و بیش از اندازه از کودهای شیمایی است. از جمله این کودها میتوان کود اوره را نام برد. برای رفع این مشکل حتما قبل از کشت پسته و هر سال یکبار آزمایش خاک انجام دهید تا از میزان شوری مطلع شده و اقدامات لازم جهت رفع شوری را انجام دهید. در صورت وجود شوری میتوان از گوگرد و یا انفیوریک اسید جهت رفع شوری خاک و کاهش pHاستفاده کرد .
مسمومیت ریشه درخت پسته
یکی دیگر از عوامل از ریزش برگ درختان پسته می باشد که معمولا در اثر افزایش مقدار منیزیم آب می باشد. برای جلوگیری و رفع این مشکل نیز بهتر است قبل از ابیاری درختان حتما آزمایش آب انجام داده تا از میزان مینیزیم موجود در آن و همچنین شوری آن مطلع شوید.
آبیاری بی رویه
نیز یکی دیگر از دلایل ریزش برگ درختان پسته می باشد. در صورت آبیاری بی رویه و غیر اصولی علاوه بر خسارت به درختان و ریزش برگ آنها خسارات مالی بزرگی نیز به کشاورز وارد میشود . آبیاری سنگین خصوصا در باغات دارای خاک با بافت رسی سنگین و گل و لای که منجر به کاهش اکسیژن و نهایتاً تولید هورمون بازدارنده اتیلن میشود.
استفاده از کود دامی نپوسیده
نیز یکی دیگر از دلایل ریزش برگ درختان پسته میشود. در صورتی که کود دامی به طور کامل پوسیده نباشد باعث بروز بیماری های قارچی، افزایش شمار آفات و همچنین افزایش میزان رشد و تراکم علف های هرز میشود و میتواند اعث آسیب جدی به درختان شود.
پس قبل از اضافه کردن کود دامی حتما از پوسیده بودن ان مطمئن شوید.
آفت پسیل پسته
یکی از آفت های رایج در باغات پسته،آفت پسیل پسته می باشد،و سابقه ای طولانی دارد به طوری که از گذشته های بسیار دور نیز چنین آفتی درختان پسته را تهدید می کرده است. آفت پسیل پسته یک معضل جدی برای باغدارن شده و سالانه به منظور مقابله با آن هزینه های بسیار زیادی می شود،و به لحاظ اقتصادی ضربه و خسارت جبران ناپذیری وارد می کند. علائم آفت پسیل پسته بیشتر در برگ ها نمود پیدا می کند به طوری که حشرات رفته رفته از برگ ها تغذیه می کنند و زمانی که برگ دچار آسیب شود ریزش پیدا می کند. در موارد نیز خشک شدن برگ ها بر روی شاخه ها و حتی خشک شدن شاخه ها را نیز در بر خواهد داشت،حشرات زمانی که کامل از برگ و جوانه ها تغذیه کنند در مراحل بعدی به سراغ میوه درخت می روند و شروع به تغذیه می کنند. چنانچه اقدامی جهت از بین بردن پسیل پسته صورت نگیرد خسارت جبران نا پذیری وارد می کند. البته لازم به ذکر است که میزان خسارت به نوع نژاد پسته نیز بستگی دارد برخی نژاد ها معمولا در برابر ریزش برگ مقاوم تر هستند و ریزش کمتری دارند،در زمان خرید نهال پسته باید به این نکته توجه کافی داشت که رقمی را انتخاب نمود که نسبت به پسیل پسته مقاوم باشد و دچار آسیب نشود.
روشهای مبارزه با پسیل پسته
برای مبارزه با پسیل پسته باید از هر سه روش مبارزه رزاعی، شیمیایی و بیولوزیک استفاده کرد. در زیر روش های مختلف مبارزه با پسیل پسته ذکر می شود:
- شخم زدن: رعایت بهداشت زراعی باغ و شخم خاک باغ پسته در کاهش جمعیت پسیل پسته تاثیر فوق العاده ای دارد؛ زیرا زیستگاه این آفت در سطح و یا زیر خاک و برگ می باشد و با شخم زدن در واقع زیستگاه آن نابود می شود. بهترین زمان شخم زدن علیه پسیل اواخر آذر ماه تا اوایل اسفندماه می باشد. اگر خاک باغ پسته در فصل زمستان شخم زده شود درختان از گزند پسیل در بهار سال بعد مصون می مانند. عملیات شخم زمستانه علاوه بر از بین بردن پسیل در کاهش جمعیت آفات دیگری مثل شته های علف هرز و زنبورهای هیپرپارازیتویید نیز موثر می باشد.
- کارت های زرد: استفاده از کارت های زرد در باغات پسته یکی دیگر از روش های به دام انداختن آفت پسیل نصب کارت های زرد رنگ می باشد. رنگ زرد این کارت ها توجه پسیل های پسته را به سمت خود جلب می کند. بهتر است کارت های زرد چسبنده در هر هکتار بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ عدد در قسمت تاج بیرونی درختان پسته نصب شوند. اواخر اردیبهشت ماه تا اوایل خرداد ماه بهترین زمان نصب کارت زرد می باشد.
- دشمنان طبیعی پسیل پسته: روش بعدی روش مبارزه بیولوژیک می باشد که هیچ عارضه ی مخربی نداشته و از طریق دشمنان طبیعی پسیل انجام می شود. بالتوری سبز، زنبور psyllaephagus pistacia ، و کفشدوزک پسیل خوار ، کنه های شکارگر،عنکبوت ها و سن ها دشمنان طبیعی پسیل پسته می باشند.
- مبارزه شیمیایی: برای مبارزه ی شیمیایی باید دقت داشت که از سموم کم خطری مثل هگزافلومورون (کنسالت)، اسپری رودیکلوفن، اسپری تترامات (موونتو) استفاده کرد. بهترین زمان استفاده از سم پسیل در اواسط فصل زراعی یعنی تیر و مرداد می باشد، زیرا جمعیت دشمنان طبیعی در این زمان کمتر و میزان حساسیت درختان در برابر پسیل بیشتر می باشد. زمان استفاده از این سموم در مبارزه علیه پسیل اهمیت زیادی دارد.
بیماری قارچ ورتیسیلیومی در درختان پسته
یکی دیگر از علل خشک شدن و ریزش برگ درختان پسته وجود بیماری های ورتیسلیومی می باشد که این بیماری موجب زرد و قهوه ای شدن برگ ها و در نهایت خشک شدن آن ها، تغیر رنگ بافت های آوندی در ریشه ها و پایین تنه درختان، ریزش تدریجی برگ درختان و تجمع برگ های زرد در انتهای شاخه درخت میشود.
برای کنترل بیماری قارچ ورتیسیلیومی درختان پسته باید موارد زیر را رعایت کرد.
- می توانید از پایه های مقاوم پسته مثل پایه هایucb1 استفاده کنید.
- از کودهای پتاسه استفاده کنید.
- استفاده از پوشش ها و مالچ های پلاستکی بروی خاک های آیش در چندین هفته در تابستان.
مشاوره با کارشناسان نارنج اسپادانا برای رفع ریزش برگ درخت پسته
از آنجایی که بررسی دقیق علت ریزش برگ درختان پسته بدون کمک کارشناسان متخصص تا حدودی به سختی انجام میشود لذا مجتمع تخصصی کشاورزی نارنج اسپادانا با امکان ایجاد دسترسی راحت برای مشاوره برای شما کشاورزان عزیز گام مهمی در این زمینه برداشته است. شما گلخانه داران و کشاورزان عزیز میتوانید با شماره های ۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴ و ۰۹۱۱۱۲۹۸۹۷۹ برای تماس و مشاوره از خدمات ما بهره مند شوید.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه