سم دیازینون و نحوه مصرف آن
استفاده از سم برای از بین بردن انواع آفات و حشرات امری کاملاً طبیعی و اجتباب ناپذیر است، اما باید در انتخاب سموم دقت کافی را داشته و سمومی را استفاده کنیم که برای انسان، محیط زیست و حشرات مفید کمترین اثر و آسیب را داشته باشد.برای اینکه بتوانید به محض دیدن نشانههای آلودگی به حشرات، آفات و بیماریهای جلوی گسترش آن را بگیرید و گیاه خود را نجات دهید ، انتخاب بهترین سم برای گیاهان آپارتمانی اهمیت بسیار زیادی دارد. سم دیازینون برای گیاهان آپارتمانی و نیز مزارع کشاورزیاستفاده می شود .برای کنترل حشرات و آفات گیاهان، گلها، سبزیجات و محصولات زراعی در باغچه، مزارع و داخل منزل، بهترین سم استفاده از دیازینون است. به همین دلیل در این مقاله از نارنج اسپادانا در صدد هستیم در باره اینکه سم دیازینون چیست، نحوه استفاده از این سم و عوارض سم دیازینون نکات لازم را بگوییم.
سم دیازینون چیست؟
دیازینون در دستۀ سموم حشرهکش ارگانوفسفره قرار دارد. سم حشره کش دیازینون ۶۰ درصد ای سی، حشره کشی غیرسیستمیک بااثرتماسی،گوارشی وتنفسی است و روی طیف وسیعی از آفات مؤثر است.از سم دیازینون برای درختان میوه میتوان جهت کنترل آفت در درختان از جمله درخت گردواستفاده کرد.علاوه بر این سم دیازینون برای پشه گلدان نیز کاربردی است .از آفاتی که با دیازینون کنترل میشوند میتوان به کرم سیب و به، لیسۀ درختان میوه، شته و پسیل گلابی، شپشک در مرکبات و پسته، کرم برگخوار، کرم ساقهخوار برنج، بید چغندرقند، شپشک و زنجرک خرما، کرم سفید ریشه در درختان جنگلی، کرم اگروتیس یا طوقهبر لوبیا و تریپس انگور یا هر آفت باغی دیگر اشاره کرد.
سم دیازینون در بین انواع آفت کشها
آفت کش ها به مواد شیمیایی گفته می شود که به منظور نابود کردن یا کنترل جمعیت انواع آفت استفاده می شود.سموم کشاورزی بر اساس نحوه ورود به بدن آفت به سه گروه سموم گوارشی، سموم تماس،و سموم تدخینی تقسیم میشوند. سموم گوارشی از طریق لوله گوارش وارد بدن حشره می شود و معمولا برای حشرات مکنده استفاده می شود. این در حالی است که سموم تماسی از طریق تماس با بدن حشره اثر می کند و در زمانی که مستقیماً روی بدن حشره پاشیده شود موثرند و سموم تدخینی بصورت گاز متصاعد می شود و از طریق تنفسی بروی آفت عمل می کند. سم دیازینون که جزو گروهی از مواد شیمیایی به نام ترکیبات ارگانوفسفره است غیر سیستمیک و با اثر تماسی، گوارشی و تنفسی است و از همین رو روی طیف وسیعی از آفات مؤثر است.
مکانیسم عمل سم دیازینون
دیازینون با اثرگذاری بر روی سیستم عصبی حشرات و از بین بردن کنترل سیستم عصبی، باعث مرگ حشرات می شود. این سَم، به عنوان کنترل کننده ی آنزیم استیل کولین استراز عمل میکند. مهار این آنزیم، موجب تجمع غیرطبیعی استیل کولین در شکاف سیناپسی میشود که وظیفه ی این شکاف سیناپسی، ارسال سیگنالهای نورونی یکدیگروسلولهای غیرعصبی حشره است. با اینکه دیازینون یک استر تیوفسفریک است، اما با همان مکانیزم رایج سایر سموم وحشره کش ها مانند کلرپریفیس، مالاتیون و پاراتیون عمل می کند، در نتیجه در برابر جمعیت حشرات مقاوم به ارگانوفسفره تاثیر چندانی ندارد.
دلایل استفاده از سم دیازینون
به هر دلیلی ممکن است گیاه به بیماری و آفات گیاهی مبتلا شود. در این صورت اگر با سم کنترل نشود، خسارت زیادی به گل وارد خواهد شد به حدی که ممکن است گیاه تا مرز مرگ پیش برود.ممکن است فکر کنید که که اگر به گیاه آلوده به آفت سم نزنید، خود گیاه مکانیسم های دفاعی اش را فعال کرده و با آن آفت مقابله می کند. اما توانایی گیاهان آپارتمانی در این باره کافی نیست.گیاهان آلوده، بسیار مستعد حمله آفات خواهند شد و در نتیجه در محیط خانه به تدریج حشرات زیاد می شوند.اگر به گیاه آپارتمانی شما حشرات حمله کنند، شک نکنید که به خودتان نیز آسیب می زنند.
طریقه مصرف دیازینون برای گیاهان آپارتمانی
توجه کنید که سموم موجود در بازار برای ماندگاری بیشتر و نگهداری راحت تر، غلیظ تر از حالت قابل مصرف به فروش می رسند. تقریبا تمام سموم پیش از مصرف باید با آب یا حلال مخصوص خود رقیق شوند. حلال دیازینون آب است. دیازینون موجود در بازار معمولا ۶۰% می باشد که این غلظت برای پرندگان بسیار سمی است. اگر روی بسته بندی طریقه مصرف دیازینون ذکر نشده باشد، برای گیاهان آپارتمانی می توانید ۲-۱ سی سی دیازینون را در ۱ لیتر آب حل کرده و روی هر دو سطح برگ های گیاه اسپری کنید. معمولا یک بار اسپری سم دیازینون برای گیاهان آپارتمانی کافی است. توجه کنید که اگر گلدان شما در معرض نور و گرماست، سم پاشی را در ساعات گرم انجام ندهید و این فعالیت را به صبح یا عصر منتقل کنید.
میزان مصرف دیازینون برای درختان میوه
اگراز سم دیازینون برای درختان میوه استفاده میکنید باید ۵۰۰ میلی لیتر تا ۱ لیتر از سم را با ۱۰۰۰ لیتر آب ترکیب کنید.اگر سم دیازینون برای برنج و برای سبزیجات میخواهید استفاده کنید باید بین ۱٫۱ تا ۲٫۲ لیتر از دیازینون را با ۱۰۰۰ لیتر آب ترکیب کنید.لازم است بدانید که اسپری کردن سم دیازینون بهترین گزینه است. به منظور آگاهی از قیمت سم دیازینون اینجا را کلیک کنید.
زمان استفاده از دیازینون
بهترین زمان استفاده از سم دیازینون مانند سایر سموم از ساعت ۳ تا ۸ صبح و نیز عصرها است چرا که در هوای گرم و در مقابل نور خورشید، تجزیه سم دیازینون دو تا چهار برابر سریعتر است و تاثیر سم را خیلی کم میکند. از سوی دیگر به لحاظ زیست محیطی هم باید گفت زنبورها نیز در این ساعت فعالیتی ندارند. و خطری آنها را تهدید نخواهد کرد. همچنین باید کفت زنبورها با گرده افشانی میتوانند سم را به سایر گیاهان منتقل کنند و اثر آن را روی گیاه قبلی نیز کم کند.
خطرات استفاده از سم دیازینون
در صورت بلعیده شدن، استنشاق یا جذب پوستی سم دیازینون ممکن است موجب مسمومیت در انسان و حیوانات شود. و در صورت تماس با چشم، می تواند منجر به آسیب چشمی شود . این سم دارای خطرات زیست محیطی و سمیت بالا برای پرندگان، ماهیها و سایر موجودات است . علائم قرار گرفتن در معرض دیازینون، بسته به میزان قرار گیری در عرض چند دقیقه تا چند ساعت ظاهر می شود. علائم اولیه بر روی انسان تهوع، سرگیجه، بزاق آوری، سردرد، عرق کردن، اشک آوری وآبریزش بینی را در برمیگیرد. این علائم میتواندحتی تا استفراغ،گرفتگی شکمی،اسهال،تحریک عضلانی،ضعف،لرزش،عدم هماهنگی و انقباض مردمک چشم ادامه پیدا کند. علاوه بر این، برخی از مطالعات نشان داده است که ممکن است در اثر استفاده نادرست از سم دیازینون عوارض جانبی روانی و عصبی از جمله از دست دادن حافظه، سردرگمی و افسردگی را در بر داشته باشد.
سمیت حشره کشها :
حشره کش ها علیه آفات مورد استفاده قرار میگیرند، اما ممکن است موجب گیاهسوزی شوند. این آسیب ممکن است بیشتر بر اثر انتخاب غلط از حشرهکش یا اشتباه در میزان مصرف باشد. این ترکیبات بر روی کیفیت و زیبایی گیاهان زینتی مؤثر بوده و ایمنی را برای آنها بوجود میآورد. ولی مصرف این ترکیبات در شرایط طبیعی گاهی ایجاد گیاه سوزی میکند و به گیاهان زینتی خسارت وارد میشود. گونههایی از گیاهان زینتی مانند شفلرا که به حشرهکش حساس میباشند براحتی صدمه میبینند. حتی ترکیباتی مانند جلبککشها، هورمونها (تنظیم کنندههای رشد)، قارچها و ضد عفونی کنندهها نیز میتوانند در گیاهان زینتی ایجاد گیاه سوزی کنند. این عارضه بصورتهای مختلف در گیاهان زینتی اتفاق میافتد که با علایم ناشی از کمبود عناصر معمولاً اشتباه گرفته میشود. بنابراین زردی برگهای جدید بصورت نکروزه، سوختگی لبه برگها و نوک برگ ها یا سوختگی بافت بین رگبرگها مشاهده میشود. سوختگیهای تماسی بصورت لکهدار شدن سطح برگ با لکههایی که در آنها قطرات سم خشک شده بسیار متداول است. جذب آفتکش از طریق ریشه یا برگ، سوختگی در اثر بخار آفتکش یا علفکش همجوار گیاهان زینتی معمولاً اتفاق میافتد. نوک برخی از برگها پیچیده و زرد شده و میسوزد.
عوارض جانبی استفاده از حشره کش دیازینون
سم دیازینون محلول در چربی است از این رو اگر مقدار قابل توجهی از دیازینون در بافت های چرب ذخیره شود، احتمال مسمویت شدید وجود دارد.گرچه علائم پس از قرارگیری در معرض دیازینون نادر است ولی بر اساس مطالعات انجام شده قرارگیری در معرض برخی از آفت کش های ارگانوفسفره در طولانی مدت می تواند منجر به مشکلات عصبی از جمله ضعف یا فلج و همچنین پارستزی در اندام گردد. سندرم متوسط معمولا در عرض ۲۴ تا ۹۶ ساعت پس از قرارگیری در معرض سم اتفاق می افتد که با مشکل تنفس و ضعف عضلانی، اغلب در عضلات صورت و گردن و اندام پروگزیمال مشخص می شود. فلج عصب جمجمه ای و رفلکس های تاندون نیز گزارش شده است.
نظر کارشناسان گل و گیاه درباره سم دیازینون نارنج اسپادانا
آفات و حشرات گرچه ظاهر کوچکی دارند اما پتانسیل بالایی جهت ضربهزدن به محصولات کشاورزی دارند. بهطوریکه بخش زیادی از محصولات کشاورزی در مراحل برداشت یا قبل از آن توسط آفات از بین میروند و این موضوع خسارت بسیار بالایی برای صنعت کشاورزی محسوب میشود. از سم دیازینون در کشاورزی به منظور مدیریت و کنترل حشرات استفاده میشود. فرآوردههای مورد مصرف در کشاورزی و در آفتکُشها حاوی ۹۰-۸۵ درصد دیازینون است. از این آفتکُش دیازینون، برای کنترل آفاتی مانند مگس ها، کک ها، سوسک ها، ساس ها، مورچه ها و سایر آفات در طیف بسیار وسیعی از گیاهان و درختان از جمله انواع درختان میوه دار، گیاهان زینتی، محصولات گلخانه ای و مزرعه ایاستفادهمیشود. از این سم همچنین در دامپزشکی به عنوان انگلکُش استفاده میشود مشاوران و کارشناسان گل و گیاه نارنج اسپادانا در کنار شما هستند تا همه چیز را درباره استفاده از سم دیازینون به شما بگویند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه