برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

بیماری زگیل سیاه خرما و چگونگی کنترل آن

بیماری زگیل سیاه خرما یکی از بیماری است که در جنوب ایران است. این بیماری خسارت هایی به میوه های خرما می زند که برای کنترل و درمان بیماری زگیل سیاه خرما نیاز است که آن را بخوبی بشناسید. در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا در مورد این بیماری و روش های درمان بیماری زگیل سیاه خرما صحبت می شود.

بیماری زگیل سیاه خرما چیست

خرما یکی از مهمترین میوه ها در نواحی جنوبی ایران است که سهم عمده ای در رشد اقتصادی جنوب کشورمان داراست.

استان های متعددی در جنوب ایران مشغول به نگهداری از نخلستان‌های خرما هستند که هر ساله در حجم های وسیع به بازارهای داخلی و خارجی ارائه می شود. برخی از ارقام خرما خاصیت انبارداری بالایی داشته اما برخی دیگر بیشتر مصرف تازه خوری دارند. یکی از عمده مواردی که باعث افزایش ضایعات خرما می شود بیماری های پس از برداشت و همچنین بیماری های داخل فصلی است که سبب کاهش راندمان تولید خرما در نخلستان ها می گردد. در این مقاله به بررسی یکی از بیماری های مهم خرما به نام زگیل سیاه خرما می پردازیم.

بیماری زگیل سیاه خرما با نام های دیگر زنگ زگیلی خرما، یکی دیگر از بیماری های خرما بوده که با لکه گرافیولایی و یا سیاهک دروغی خرما هم شناخته می شود. نام علمی قارچ عامل زگیل سیاه Graphiola  phoenicis نام دارد. این بیماری در صورت به وجود آمدن شرایط رطوبتی مانند بارش های متوالی ظاهر می شود.

این بیماری بر روی درختان نخل ظاهر می شود. این قارچ در واقع از دسته قارچ هایی است که می تواند روی گندم ایجاد زنگ بکند. در واقع جوش هایی که این بیماری ایجاد می‌کند، روی برگ ها را حالت زگیل مانند کرده که پس از مدتی این زگیل های کوچک سیاه پاره شده و اسپور های قارچ به نواحی غیر آلوده منتقل و خسارات جدید را شروع می نماید.  این بیماری یکی از بیماری‌های بسیار شایع نخیلات است و تقریباً می‌ توان گفت که در تمامی نخلستان های ایران با شدت مختلف وجود دارد. گاهاً باغداران نسبت به مبارزه با این بیماری هیچ گونه اقدامی انجام نداده و بیماری نیز خسارت چندانی به باغ وارد نمی کند. اما در مواردی این بیماری به خصوص در آب و هواهای مرطوب تر حالت طغیانی به خود گرفته و سبب بروز لکه های متعدد بر روی برگ ها می شود.

در کشورهایی که درصد رطوبت نسبی هوای آنها بالا می باشد مانند نیجریه، کشورهای مدیترانه‌ای و کشورهای عربی شیوع دارد. درایران دربلوچستان، مازندران و میناب گزارش شده است.

در آلودگی های شدید سطح فتوسنتزی کاهش یافته و برگ ها به خاطر وجود توکسین های قارچی ممکن است خشک شده و از بین بروند. همچنین در این دسته از آلودگی ها ممکن است لکه هایی روی اسپات ها و یا خوشه ها نیز ایجاد بشود.

علائم بیماری زگیل سیاه خرما

این قارچ باعث آلودگی هر دو طرف برگچه و ساقه برگ های پایینی درخت می شود. در ابتدای بیماری جوش های زرد رنگ، در دو سمت برگ و اطراف سنبله تشکیل می شود.

این جوش ها در زیر اپیدرم شکل می گیرد و در ادامه روند بیماری روی برگ های آلوده تعداد فراوانی نقاط قهوه ای یا مشکی ایجاد می شود.

قطر این جوش ها به طور تقریبی ١ الی ٣ میلی متر می باشد. به طور کلی شدت علائم روی درختان جوان و سطح پایینی برگ کمتر مشاهده می شود.

برگ های آلوده به مرور از بین رفته و کاهش حجم برگ ها، منجر به کاهش میزان باردهی درخت می شود.

نشانه های آلودگی به طور تقریبی مشابه علائم کمبود پتاسیم است، ولی کمبود پتاسیم باعث سوختگی و زردی برگ ها نیز می شود.

کنترل بیماری زگیل خرما

روش های مختلفی برای کنترل بیماری زگیل خرما وجود دارد که در زیر بصورت مختصر بیان می شود:

  • هرس برگهای آلوده و سوزاندن آنها
  • کاهش رطوبت باغ
  • رقم مقاوم مخصوصا واریته Kustaury
  • سمومی نظیر پروپیکونازول و تبوکونازول می تواند این بیماری را تا حد زیادی در نخلستان ها کنترل بکند

مشاوره با کارشناسان کشاورزی نارنج اسپادانا

کشاورزان عزیز که در مورد بیماری زگیل سیاه خرما  اطلاعات بیشتری می خواهند  و برای   خرید سموم خود نیاز به مشاوره دارند، می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.

۰۹۱۱۱۲۹۸۹۷۹

۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴

نارنج اسپادانا