برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

بیماری بادزدگی فیتوفتورایی سیب زمینی

بیماری باد زدگی فیتوفتورایی سیب زمینی یکی از بیماری های مهم سیب زمینی می باشد که توسط قارچ phytophthora infestans به وجود می آید. با توجه به اهمیتی که این بیماری دارد در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا تلاش می شود بررسی کاملی در مورد بیماری باد زدگی سیب زمینیبیماری بادزدگی فیتوفتورایی سیب زمینی انجام می شود.

بیماری بادزدگی فیتوفتورایی سیب زمینی چیست

بیماری گیاهی «باد زدگی» که به سوختگی شاخ و برگ،  بلایت، سفیدک کرکی و سفیدک داخلی نیز معروف است سالانه خسارت بسیار فراوانی به بوته‌های گوجه فرنگی و سیب زمینی در تمام مناطق زیر کشت این محصول وارد می‌کند. سرعت انتشار این بیماری بسیار بالا می باشد و در شرایط مناسب بخصوص خنک و مرطوب میتواند طی مدت زمان ۱۰ روز کل مزرعه را آلوده کند.

مشخصات بیماری و نحوه خسارت

بیماری بادزدگی فیتوفتورایی سیب زمینی و گوجه فرنگی به تمامی اندام های هوایی سیب زمینی و گوجه فرنگی حمله میکند و باعث آسیب جدی به این اندام ها می شود. علایم معمولا در حاشیه برگ های پایین ظاهر میشود.

علائم ابتدایی روی برگ و به صورت لکه‌های آ‌سوخته‌ ظاهر می‌شوند. این لکه ها به‌ سرعت گسترش می‌یابند و تبدیل به لکه های تیره و قهوه‌ای‌ رنگ می شوند.

گاهی هاله ای کم رنگ و نازک در اطراف زخم‌های روی برگ ایجاد می شود. در محیط‌هایی با رطوبت بالا توده قارچی سفید یا خاکستری رنگ در زیر برگ های آلوده تشکیل می شود. این لکه ها رگبرگ‌های اصلی برگ را نیز دربرمی‌گیرد.

برگ‌های آلوده، قهوه‌ای‌ رنگ، چروکیده و خشک می شوند. نشانه های بیماری روی دمبرگ و ساقه به شکل زخم‌های آبسوخته، نامتقارن و قهوه‌ای‌ رنگ دیده می‌شود. علائم روی میوه به صورت لکه‌های تیره، سبز زیتونی یا قهوه ای‌ رنگ، ناهموار و نامنظم ظاهر می‌شوند. سرعت رشد بیماری روی میوه کند است، ولی در صورت مساعد بودن شرایط محیطی تمام میوه را دربرمی‌گیرد. یکی از راه‌های شناسایی این بیماری بوی بد ناشی از پوسیدگی ساقه‌ها است.  در شرایط رطوبتی ممتد تمام قسمت های نرم هوایی گیاه سوخته شده و بوی نامطلوبی میگیرد

در زمانی که آب و هوا خشک باشد فعالیت قارچ متوقف می شود لکه ها از گسترش باز می مانند و سیاه و پیچیده شده و نهایتا خشک میشوند

پوسیدگی ممکن است پس از برداشت هم گسترش یافته یا غده های آلوده مورد حمله باکتری ها یا قارچ های ثانوی که پوسیدگی نرم تولید میکنند واقع شده و بوی متعفنی ایجاد کنند.

 

زمستان گذرانی قارچ عامل بیماری

قارچ عامل بیماری بادزدگی فیتوفتورایی سیب زمینی زمستان را به صورت میسیلیوم در داخل غده های سیب زمینی آلوده سپری میکند

ریسه در امتداد ساقه و بخصوص در ناحیه پارانشیم پوستی به سرعت رشد کرده و تغییر رنگ داده و با فرستادن اندام های مکنده به داخل سلول ها مواد غذایی مورد نیاز  کرده و باعث مرگ سلول های مجاور میشود.

میسلیوم ها پس از عبور از ساقه به قسمت های سطحی خاک و اندام های هوایی گیاه میرسند و شروع به تولید اسپورانژیفور میکنند که در معرض جران هوا قرار گرفته و منتشر میشوند

. زمستان گذرانی این قارچ برای مدت چندین ماه تا چندین سال روی غده های آلوده صورت می گیرد. غده های آلوده مهم ترین منبع برای آغاز آلودگی در کشت بعدی محسوب می شود. باد، باران، آبیاری بارانی و تجهیزات کشاورزی باعث انتقال عامل بیماری می شوند.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری بادزدگی سیب زمین

  • استفاده از ارقام مقاوم و بذور عاری از بیماری

ارقام حساس: آریندا، اسپرینت، ساتینا، بورن، مارال، آلمرا و دایفال

ارقام نیمه حساس: کوزیما، سانته، مارفونا، بامبا، دراگا، میلوا و راموس

ارقام نیمه مقاوم: آگریا، جلی، سانتانا، فونتانا و کایزر

  • حذف علف های هرز میزبان بیماری
  • جمع آوری تمام غده های آلوده بعد از برداشت
  • خاک دهی مناسب در پای بوته (حداقل ١٨ سانتی متر بالاتر از بذر)
  • استفاده از آبیاری قطره ای
  • کاهش مصرف کودهای ازته

کنترل شیمیایی بیماری بادزدگی سیب زمینی

مهمترین قارچکش های محافظتی و تماسی و سیستمیک توصیه شده از سوی سازمان حفظ نباتات کشور برای کنترل این بیماری عبارتند از:

بردوفیکس به مقدار ۵ در هزار

اگریفوس (فسفیت پتاسیم) به مقدار ۶ لیتر در هکتار

رانمن (سیازوفامید) به مقدار ۲۰ میلی لیتر در هکتار

نوردوکس (اکسید مس) به مقدار ۱ کیلوگرم در هکتار

کوپراویت (کوپر اکسی کلراید) به مقدار ۳ در هزار

آکروبات ام زد (دی متومورف + مانکوزب) به مقدار ۳ کیلوگرم در هکتار

رزالاکسیل (متاالکسیل + مانکوزب) به مقدار ۳ کیلوگرم در هکتار

سیموکسانیل + فاموکسادون (اکوایشن پرو) به مقدار ۴۰۰ گرم در هکتار

اینفینیتو (پروپاموکارب + فلوپیکولید)به مقدار ۵/۱ لیتر در هکتار

 مشاوره با کارشناسان کشاورزی نارنج اسپادانا

کشاورزان عزیز که در مورد بیماری بادزدگی فیتوفتورایی سیب زمینی  اطلاعات بیشتری می خواهند  و برای   خرید سموم خود نیاز به مشاوره دارند، می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.

 

۰۹۱۱۱۲۹۸۹۷۹

۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴

نارنج اسپادانا