برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

بهترین کود تابستانه برای درختان

مصرف کود تابستانه جهت رشد و تقویت درختان میوه بسیار اهمیت دارد. به طور کلی می‌توان چنین گفت که مناسب‌ترین زمان کوددهی فصل بهار و ابتدای فصل تابستان است. در حقیقت بهترین نوع کود تابستانه درختان میوه کودهای متعادل‌کننده هستند، به دلیل اینکه این مدل کودها به مقدار مساوی فسفر و پتاسیم دارند. چنانچه جزو باغدارانی هستید که در ارتباط با انواع کود تابستانه و کود تابستانه پسته، مرکبات و گردو اطلاع کمی دارید و قصد دارید شاهد پربار شدن درختان میوه خود در فصل تابستان باشید مطالعه این مقاله از سایت نارنج اسپادانا برای شما مفید خواهد بود.

 

کود تابستانه برای درختان میوه

در حال حاضر انواع مختلفی از کود تابستانه وجود دارد که باغداران و کشاورزان می‌توانند بر اساس نوع درختان میوه خود آن را تهیه کرده و استفاده نمایند. اکثر کودهایی که در فصل تابستان استفاده می‌شوند باعث تقویت خاک تحت کشت خواهند شد.

نتیجه کوددهی در تابستان افزایش کیفیت محصولات برداشت شده و باردهی بیشتر درختان میوه است. لازم به ذکر است که افزایش اطلاعات کشاورزان و باغداران نسبت به کوددهی تابستانه منجر به کاهش هزینه‌های خرید کود و بهبود تولید خواهد شد.

با وجود اینکه بهترین زمان برای کوددهی به درختان میوه فصل بهار است اما مصرف کود تابستانه نیز اثرات فوق العاده‌ای روی رشد و باروری درختان می‌گذارد. از این رو برای اگر قصد کوددهی در تابستان را دارید باید طبق برنامه کودی این فصل پیش بروید. در ادامه مطلب در ارتباط با اصول کوددهی تابستان بیشتر صحبت خواهیم کرد.

معرفی اصول و قواعد کود تابستانه برای درختان میوه

کوددهی درختان در تابستان باید بر طبق اصول و قواعد باشد در غیر اینصورت نباید انتظار افزایش باردهی و تولید محصول باکیفیت از درختان میوه داشت. اولین مرحله جهت شروع برنامه کود تابستانه انجام آزمایش خاک است. در حقیقت پیش از مصرف کود باید کمبودهای خاک تحت کشت را بررسی کرد، به دلیل اینکه مصرف کود در صورت عدم احتیاج خاک به عناصر غذایی نه تنها رشد گیاه را افزایش نمی‌دهد بلکه به سلامتی گیاه نیز صدمه خواهد زد. بنابراین حتما بخشی از خاک تحت کشت را نمونه‌گیری کرده و جهت آنالیز خاک به آزمایشگاه تحویل دهید. در صورتی‌که آزمون خاک میزان pH را نزدیک به خنثی نشان داد درختان میوه فعلا نیازی به کود تابستانه ندارند.

کود تابستانه بر اساس سن درخت

میزان سن درخت روی مصرف کوددهی درختان در تابستان اثر می‌گذارد. در صورتی‌که میزان طول درخت موقع کاشت مابین ۱٫۸ تا ۹/۰ باشد نیازی به کوددهی نیست.

بررسی میزان رشد درخت میوه

درختان میوه در فصول مختلف سال میزان رشد متفاوتی دارند. شما با بررسی رشد درخت می‌توانید تشخیص دهید که به کوددهی تابستان نیاز دارند یا خیر. اگر درخت میوه رشد کافی نداشت حتما کود تابستانه را در برنامه کاری خود قرار دهید. بر همین اساس هر درخت میوه باید در هر سال حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر رشد کند، در صورتی‌که رشد درخت میوه کمتر از این مقدار بود نیاز به کوددهی تابستان دارد.

انتخاب صحیح کود تابستانه

در صورتی‌که بر اساس آنالیز خاک درخت میوه نیاز به کود تابستانه داشته باشد باید کود مناسب تهیه کرد. اگر جزو باغدارانی هستید که در زمینه انواع کود کشاورزی و اثرات آن‌ها اطلاعات کافی ندارید باید از یک کارشناس کشاورزی خبره مشاوره بگیرید. کارشناس بر طبق نوع درخت و کمبودهای آن بهترین برنامه کودی تابستانه را به شما ارائه خواهد داد.

نوع کود مصرفی برای فصل تابستان

در کل در رابطه با نوع کود تابستانه باید گفت که اکثرا از نوع کودهای متعادل هستند. این نوع کودها درصد مساوی پتاسیم و فسفر دارند که به کودهای NPK نیز معروف هستند. از جمله کودهای NPK پر مصرف می‌توان به کودهای پتاسیم بالا مانند  ۱۲ ۱۲ ۳۶و سولوپتاس ۳۰ ۵ ۱۵ اشاره کرد. مصرف این نوع کودها در فصل تابستان به سرسبز شدن درخت و تولید میوه‌هایی خوشرنگ و خوش طعم کمک خواهد کرد. بایستی خاطر نشان کرد که برای کوددهی درختان در تابستان می‌توان از انواع کودهای ارگانیک نیز استفاده کرد. مهم ترین کودهایی که برای مقابله با تنش دمایی و کم آبی و همچنین مقاومت در برابر آفات و بیماری ها می توان به آن اشاره کرد استفاده از کود اسید آمینه و سیلیکات پتاسیم و محلول پاشی سولو پتاس می باشد.

تعیین صحیح مقدار کود تابستانه

مورد دیگری که در برنامه کوددهی فصل تابستان باید مد نظر قرار داد تعیین درست مقدار کود مصرفی است. یکسری از فاکتورها نظیر قطر تنه درخت و سن آن در مشخص شدن مقدار کود اثر خواهند گذاشت. به طور کل می‌توان چنین گفت که هر درخت سالیانه حدود ۴۵۳ گرم کود احتیاج دارد.

معرفی کود تابستانه

یکی از کودهایی که در فصل تابستان مورد استفاده قرار می‌‎گیرد کود کشاورزی وپروفرت یا همان کودهای NPK است. این نوع کود بیشتر برای درختانی که تازه کاشته شده‌اند قابل استفاده است. بر اساس فرمول این محصول بهترین زمان مصرف آن شروع فصل گلدهی درختان میوه است. در نتیجه این کود را می‌توان در برنامه کودی تابستانی درختان میوه قرار داد. شایان ذکر است که این کود به آسانی در آب حل می‌شود و برای کلیه سیستم‌های آبیاری مورد استفاده قرار می‎‌گیرد. بایستی خاطر نشان کرد که قرار دادن کود کشاورزی وپروفرت در برنامه کوددهی تابستان درختان میوه باعث تامین فسفر مورد نیاز گیاه خواهد نیز شد.

شیوه مصرف این کود در فصل تابستان به صورت محلول پاشی است. از جمله اثرات فوق العاده کود کشاورزی وپروفرت می‌توان به بهبود رشد و گسترش ریشه و همچنین افزایش میزان گلدهی اشاره کرد. با توجه به اینکه مصرف کودهای NPK مقدار کمی پسماند تولید می‌کند باعث شوری خاک تحت کشت نیز نخواهد شد.

هیومیک اسید بهترین کود تابستانه

شما می‌توانید در برنامه کودی فصل تابستان درختان میوه از هیومیک اسید نیز استفاده کنید. مصرف این کود اثرات بسیار عالی روی درختان میوه خواهد گذاشت. در ارتباط با هیومیک اسید باید گفت که رنگ قهوه تیره دارد و در ساختارش فسفر، گوگرد و فلزاتی نظیر منیزیم، کلسیم، فسفر و مس وجود دارد. در حقیقت هیومیک اسید از چندین ترکیب متنوع تشکیل شده است که هر کدام خصوصیات شیمیایی خاص خود را دارند. اضافه کردن هیومیک اسید به کود تابستانه منجر به بهبود رشد و افزایش توانایی گیاه در جذب مواد مغذی خواهد شد. علاوه براین هیومیک اسید باعث کم شدن میزان pH خاک‌های قلیایی و آهکی نیز می‌شود.

کود تابستانه درختان میوه در شمال کشور

بخش شمالی ایران که استان‌های مازندران، گلستان و گیلان را شامل می‌شود دارای آب و هوای نیمه گرمسیری مرطوب است. در این مناطق بیشتر به کشت مرکبات، گلابی، سیب و کیوی پرداخته می‌شود. با شروع فصل تابستان در مناطق شمالی بارندگی شدید همراه با دمای بالای محیط شرایط ایده آلی جهت رشد میوه ها را فراهم می‌کند. با این وجود به دلیل بارندگی بیش از اندازه خاک تحت کشت غرقابی شده و دچار فرسایش خواهد شد. این شرایط اثرات منفی روی چرخه رشد میوه‌ها خواهد گذاشت. از این رو کشاورزان برای اطمینان خاطر از رشد بهینه درختان میوه در فصل تابستان از کودهای متنوعی استفاده می‌کنند.

رایج‌ترین کود استفاده شده در این مناطق فسفر، نیتروژن و پتاسیم است. با مصرف کود تابستانه نیتروژن دار رشد رویشی درخت تقویت خواهد شد. این در حالی است که کوددهی با فسفر هم روی رشد مطلوب ریشه و هم روی میوه‌دهی اثر دارد. و در نهایت کود پتاسیم منجر به افزایش کیفیت میو‌ه های برداشت شده و دوام بیشتر آن‌ها در انبار خواهد شد. اکثر باغداران برای تامین پتاسیم مورد نیاز درختان میوه از کودهای نیترات پتاسیم و سولوپتاس استفاده می‌کنند.

علاوه بر کودهای ذکر شده باغداران کودهای ریزمغذی مانند آهن، بور و روی را نیز در کود تابستانه خود قرار داده‌اند. مصرف این نوع کودها اثرات فوق العاده‌ای روی رشد و نمو میوه‌ها می‌گذارد. بر همین اساس کود روی باعث شکل‌گیری گل و میوه، کود بور منجر به بهبود فرآیند تقسیم سلولی و منتقل سازی قندها و در آخر کود آهن بر روی فتوسنتز و سنتز کلروفیل اثر دارد.

کود تابستانه مرکبات

اصلی‌ترین کود مرکبات در تابستان نیتروژن است چرا که مرکبات جهت افزایش رشد خود به این عنصر نیاز دارند. کوددهی در پایان فصل تابستان باعث به عقب انداختن زمان رنگ‌آمیزی میوه‌ها نیز خواهد شد. از دیگر اثرات کود تابستانه در مرکبات می‌توان به ضخیم شدن پوست میوه و آبدار شدن آن اشاره کرد. بایستی خاطر نشان کرد که کودهای آهسته رهش باعث می‌شوند که مواد مغذی مدت زمان بیشتری طول بکشد تا در خاک آزاد شوند از این رو مقدار کمتری نیتروژن توسط باران شسته خواهد شد بنابراین حتما این نوع کودها را در برنامه کودی تابستان مرکبات قرار دهید.

در فصل تابستان مرکبات مواد فتوسنتزی و آبی که توسط برگ‌ها تولید شده است را در خود ذخیره می‌کنند در نتیجه وزن بیشتری پیدا می‌کنند و بزرگ‌تر می‌شوند از این رو مصرف کودهای متعادل کننده می‌تواند مواد مغذی مورد نیاز مرکبات را در فصل تابستان برطرف کند.

کود تابستانه گردو

پس از اینکه شکوفه‌های درخت گردو در فصل تابستان ریزش کردند دیگر به وقت تولید میوه فرا رسیده است. از این رو مصرف کود تابستانه به تامین مواد مغذی مرکبات کمک کرده و باعث تولید محصولاتی باکیفیت خواهد شد. بهترین کود برای مرکبات در فصل گرم سال نیترات کلسیم و کودهای فسفردار هستند. تامین کلسیم و نیتروژن مورد نیاز درخت گردو مدت زمان نگهداری آن در انبار را افزایش خواهد داد. عنصر فسفر نیز برای افزایش باردهی بسیار مناسب خواهد بود. لازم به ذکر است که مصرف کود اوره در تابستان نیز می‌تواند نیتروژن مورد نیاز درخت گردو را نیز تامین کند.

کود تابستانه پسته

درخت پسته نیز در فصل تابستان به کوددهی مناسب نیاز دارد. مصرف کود حیوانی در تابستان می‌تواند تا حدودی نیازهای غذایی درخت پسته را برطرف کند. از جمله کود تابستانه پسته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مصرف کود سه بیست به میزان ۲۰ کیلو در هر هکتار به شکل آبکود
  • استفاده از کود سولوپتاس به میزان ۲۰ کیلو برای هر هکتار
  • کود هیومیک اسید به مقدار ۲۰ لیتر برای هر هکتار
  • کود تابستانه شامل کود سولفات آمونیوم به اندازه ۵۰ کیلو در هر هکتار

به نظر شما چه فاکتورهایی علاوه بر مصرف کود تابستانه در بهبود کیفیت محصولات برداشتی درخت پسته موثر هستند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که پس از مصرف کود تابستانه درختان پسته به آب بیشتری نیاز دارند تا عناصر غذایی موجود در کود راحت‌تر توسط ریشه گیاه جذب شوند. از طرف دیگر مصرف صحیح کود تابستانه در درخت پسته باعث افزایش نفوذپذیری خاک شده و از ابتلا آن به بیماری گموز جلوگیری خواهد کرد.

شیوه کوددهی تابستانه چگونه است؟

در صورتی‌که در فصل تابستان درختان میوه شما دچار رنگ پریدگی شده‌اند و بسیار بی حال بودند نشانه این است که به مواد مغذی نیاز دارند. در نتیجه باید از کود تابستانه استفاده کرد. لازم است پیش از شروع کوددهی یک نوبت آبیاری انجام شود. در صورتی‌که کودهای گرانوله را به کار می‌برید باید مراقب بود که موقع کوددهی با برگ‌های درخت در تماس نباشند. به هیچ وجه در فصل تابستان زمانی که گیاه دچار کمبود آب شده است و با تنش کم آبی دست و پنجه نرم می‌کند از کود استفاده نکنید. از دیگر نکاتی که موقع استفاده از کود تابستانه باید مد نظر قرار داد عبارتند از:

  • بعد از کوددهی باید آبیاری عمیق و منظم انجام شود. با رعایت این نکته از ریشه درخت در تابستان محافظت خواهد شد.
  • موقع مصرف کود تابستانه برای درختان میوه سایه بان درست کنید با این کار از هدرروی کود بر اثر تابش نور خورشید جلوگیری خواهد شد.
  • از طریق مالچ پاشی به حفظ میزان رطوبت پیرامون ریشه در تابستان کمک خواهید کرد. در این حالت دمای ریشه نیز پایین می‌آید.
  • بعد از استفاده از کود تابستانه و بهبود وضعیت درختان میوه می‌توانید از کودهای نرمال به شیوه افزودن به آب آبیاری استفاده کنید.

آثار و نشانه‌های مصرف بیش از حد کود تابستانه چیست؟

معمولا باغداران از روی ظاهر درخت به بیماری آن پی می‌برند. برخی مواقع از کود تابستانه به صورت مازاد استفاده می‌شود. در این حالت درختان میوه یکسری آثار و نشانه‌هایی از خود بروز می‌دهند که به شرح زیر است:

  1. پس از مصرف مازاد کود تابستانه گیاه دچار پژمردگی خواهد شد و به کندی رشد خواهد کرد.
  2. نوک برگ‌های درختان میوه به شکل سوزنی شده و رنگ آن قهوه‌ای می‌شود.
  3. بر روی سطح خاک لایه‌ای سفید رنگ تشکیل خواهد شد.
  4. از بین رفتن علف‌های محیط اطراف درخت میوه نشانه دیگر از مصرف بیش از مقدار کود تابستانه است.

خرید بهترین کود تابستانه از مجموعه نارنج اسپادانا

استفاده از کود تابستانه با تامین نیازهای درختان میوه منجر به رشد مطلوب و تولید میوه‌هایی باکیفیت و ایده‌آل خواهد شد. با توجه به متفاوت بودن احتیاجات غذایی انواع درختان میوه انتخاب کود برای فصل تابستان کمی مشکل به نظر می‌رسد. اگر جزو باغدارانی هستید که اطلاع کافی از مصرف کود در فصل گرم ندارید و به دنبال بهترین برنامه کود تابستانه هستید حتما از مشاوره رایگان کارشناسان کشاورزی مجموعه نارنج اسپادانا استفاده کنید. کارشناسان این مجموعه در کمترین زمان و با توجه به نوع درخت میوه شما بهترین نوع کود را به شما پیشنهاد خواهند داد.

نارنج اسپادانا