سیلیکات پتاسیم چیست و چه مزایایی در صنعت کشاورزی دارد؟
کود مایع سیلیکات پتاسیم از جمله کودهای مفید کشاورزی است. کارکرد اصلی سیلیکات پتاسیم افزایش مقاومت و استواری محصولات کشاورزی از جله برنج است. طبیعتا با افزایش مقاومت محصولات، میزان توان آنها برای مقابله با آفات و بیماری ها افزایش می دهد. در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا در مورد کود سیلیکات پتاسیم بصورت کامل صحبت می شود.
سیلیسیم چیست؟
سیلیسیم از جمله ریز مغذی های ضروری برای رشد گیاهان محسوب می شود و کمبود این ریز مغذی در گیاهان تاثیر قابل توجهی بر روی سلامت گیاهان دارد. اگرچه کمبود سیلیسیم در خاک ها یک عامل نادر است ولی در زمین های زراعی و کشاورزی در مناطقی با آب و هوای گرم، این کمبود بسیار واضح است و همچنین در محصولاتی مانند نیشکر و برنج، کمبود سیلیسیم، یک اصل است و همیشه باید به آن توجه نمود. سیلیس از عناصر اصلی و فراوان کره زمین است. سیلیس با علامت اختصاری (Si) یکی از عناصر مهم و ضروری برای گیاهان به حساب میآید که دارای خواص و مزایای فراوانی میباشد.یکی از راههای تامین سیسلیسم برای گیاهان استفاده از کود سیلیکات پتاسیم می باشد.
سیلیکات پتاسیم چیست؟
سیلیکات پتاسیم یک ترکیب معدنی کریستالی بیرنگ میباشد. فرمول سیلیکات پتاسیم K2Si3 است. از دو عنصر پتاسیم و سیلیس تشکیل شد و قابلیت ذوب شدن در دمای پایین را دارد. همانطور که گفته شد سیسلسیم دارای خواص فراوانی برای گیاهان می باشد ز جمله مزایای سیلیسیم میتوان به افزایش ضخامت، سفتی و ایستادگی برگهای گیاه، افزایش قابلیت استفاده از فسفر، افزایش کیفیت محصول و عملکرد گیاه، افزایش نفوذ نور به گیاه و افزایش استحکام دیوارهی سلولهای آوند چوبی اشاره کرد. از دیگر خواص سیلیس میتوان موارد زیر را نام برد:
- افزایش مقاومت در برابر فشار
- مقاومت گیاه نسبت به شرایط خشکی وسرما و آفات و بیماریها
- افزایش حاصلخیزی خاک از طریق افزایش جمعیت میکروارگانیسمها
- افزایش رشد رویشی و تولید ماده خشک
- افزایش کیفیت و عملکرد دانه
- افزایش فتوسنتز
- کاهش خوابیدگی یا ورس گیاه
- افزایش تعادل بین عناصر غذایی
- کاهش تنش شوری در گیاه
- کاهش آلودگی محیط زیست
- افزایش ماندگاری و انبارداری محصولات
نقش سیلیسیم در رشد گیاهان گلدانی
شاید شما هم تا به حال به این مسئله فکر کرده باشید که چرا یک گیاه در ظرف های گلدانی نسبت همان نوع گیاه در زمین، به کندی رشد می کند؟ و چه نکته ای باعث این اختلاف در رشد شده است. محققان مختلف این موضوع را به صورت عملی بررسی نموده اند که آیا اختلاف در رشد گیاهان گلدانی نسبت به گیاهان زمینی در اثر کمبود مواد مغذی است. که با مقایسه مواد مغذی در خاک باغچه ها و زمین ها زراعی با خاک موجود در گلدان ها، متوجه تفاوت قابل ملاحظه ای در سطح مواد مغذی این دو مورد با هم شدند. یکی از این مواد مغذی سیلیسیم می باشد که مقدار آن در خاک گلدان بسیار پایین بود. بنابراین استفاده از کود سیلیکات پتاسیم در گلدان ها برای تامین میزان سیلیسیم این گیاهان ضروری می باشد.
عنصر پتاسیم
پتاسیم یکی از مهمترین عناصر مورد نیاز هست که به عنوان عنصر تنظیمکننده کیفیت عمل میکند میباشد.
این عنصر برای حفظ رشد، تولیدمثل و توسعه گیاه، متعادل سازی اثر ازت، سنتز کربوهیدراتها، افزایش ضخامت دیواره سلولی گیاه و مقاومت ساقه، جلوگیری از آبدار و گوشتی شدن برگها، کاهش امراض و بیماریهای گیاهی، مقاومت به سرمای شدید و یخزدگی نقش اساسی دارد.
از دیگر خواص پتاسیم
- تنظیم باز و بسته شدن روزنه ها ، که باعث تبادل بخار آب ، اکسیژن و دی اکسید کربن می شود. این نقش برای محصولات چند ساله مانند یونجه باعث کاهش هدر رفت آب و پژمردگی می شود.
- افزایش مقاومت گیاهان به سرما و گرما
- کمک به فتوسنتز و تشکیل مواد غذایی از جمله نشاسته و پروتئین همچنین تولید ATP
- کمک به جابجایی بهتر قند ها و نشاسته تولیدی در گیاه
- فعال کردن بیش از ۶۰ آنزیم که این آنزیمها کاتالیزور ساخت مواد در گیاه هستند.
- مقاومت به بیماری ، نقش پتاسیم در کاهش بیماریهای انگلی و غیر انگلی گیاه مهم است.
مزایای سیلیکات پتاسیم
سیلیکات پتاسیم مزایای زیادی دارد که در زیر به چند مورد آن اشاره میشود:
- افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماریهای قارچی
- افزایش مقاومت گیاه در برابر تنشهای محیطی سرما، گرما، شوری
- اثر سینرژیستی (تشدید کنندگی) سیلیس و پتاسیم بر هم
- افزایش فتوسنتز
- کاهش میزان تبخیر و تعرق
- کاهش میزان عناصر سنگین
- افزایش رشد جوانههای انتهایی
- افزایش تعداد و استحکام ساقهها
- استحکام ساقه و کاهش خوابیدگی گیاه در غلات و برنج
- بهبود اندازه و ماندگاری میوه
- جلوگیری از پلاسیدگی
- بالا بردن سیستم ایمنی گیاه
- نگهداری گیاه برای جذب حداکثر نور
- به تاخیر انداختن شکوفه زدن
- به تاخیر انداختن پیری در گیاهان زینتی
- بهبود گردهافشانی و افزایش باروری گردهها
- حاوی پتاسیم، سیلیس و اسیدهای آمینه
- قابل استفاده برای تمامی محصولات کشاورزی و زراعی
- مقاومت در برابر تنشهای محیطی
- کاهش استرس آب و هوا
- بهبود قدرت گیاه
- افزایش رشد و عملکرد گیاه
- کاهش آبشویی کودهای نیتروژنه و افزایش کارایی آن
- کاهش اثرات ناشی از آفتاب سوختگی
- کاهش سقط جنین و پوک و نیمه مغز شدن پسته
- تقویت دیواره سلولی گیاه و رسوب در فضای سلولی گیاه
کود سیلیکات پتاسیم، بهترین کود جهت ایجاد میوه های درشت و صادراتی
علاوه بر ضرورت وجود دو عنصر نیتروژن و فسفر برای رشد گیاهان و محصولات زراعی، سومین عنصر ضروری پتاسیم است که برای متابولیسم گیاهان لازم می باشد و کمبود آن باعث ایجاد رشد نامناسب ریشه آنها می شود. در صورت کمبود پتاسیم، گیاهان دچار رشد آهسته می شوند و نمی توانند در برابر بیماری های میکروبی و قارچی مقاومت کنند. همچنین اگر محصولات زراعی دچار کمبود پتاسیم باشند دچار اختلال در رسیدن میوه ها می شوند. علاوه بر این موارد، کمبود پتاسیم باعث تولید میوه های ریز و کاهش میزان آنها می شود. که در نتیجه بازده محصولات را پایین می آورد و کشاورزان را دچار ضرر می کنند. پس تاکید می کنیم که استفاده از کود سیلیکات پتاسیم در باروری محصولات زراعی با کیفیت و سالم به شما کمک می کند.
بهبود رشد گیاهان با استفاده از کودهای سیلیکات پتاسیم
غلظت های استفاده شده برای تهیه محلول های پاششی و اسپری کود سیلیکات پتاسیم، به راحتی توسط محصولات کشاورزی و گیاهان جذب می شوند. غلظت های تهیه شده از سیلیسیم و پتاسیم از آنالوگ های این عناصر که به صورت طبیعی در خاک وجود دارند، قابل تشخیص نمی باشد. یک شناخت درست و دقیق از نحوه عملکرد کود سیلیکات پتاسیم در محصولات زراعی وجود ندارد و مطالعات تحقیقاتی در این زمینه دو فرضیه را مطرح میکنند، اولین فرضیه در نحوه عملکرد اسپری این کود به عنوان عملکرد مکانیکی است و دومین فرضیه یک عملکرد فیزیولوژیک هنگام جا به جایی کود سیلیکات پتاسیم در بافت های محصولات کشاورزی است، که تحقیقات جدید از اثبات فرضیه دوم حمایت می کنند. نتیجه به دست آمده و مشاهده شده در این فرضیه اشباع شدن سیلیسیم در دیواره های اپیدرمی سلول است، که به عنوان مانعی در برابر از دست دادن آب مورد نیاز محصولات و همچنین جلوگیری از ایجاد عفونت قارچی می شود.
استفاده از کود سیلیکات پتاسیم در کاهش پوکی پسته
پسته از جمله محصولات باغی بسیار مفید و مهم در کشور ما می باشد که جز مواد خوراکی صادراتی است. بنابراین سلامت این محصول برای باغداران پسته از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. طبق مطالعاتی که برای تاثیر کود سیلیکات پتاسیم بر روی محصولات پسته انجام شده است، نتایج نشان می دهد که، این کود باعث کاهش قابل توجه عارضه سوختگی و همچنین کاهش پوکی محصولات پسته می شود. نتایج این مطالعه نشان داده است که بعضی از گونه های درختان به میزان قابل توجهی تغییرات مفید داشته اند. و این می تواند یک نکته مهم برای باغداران پسته باشد.
نحوه مصرف کود سیلیکات پتاسیم
به دلیل دارا بودن مقادیر بالای سیلیس در کود سیلیکات پتاسیم، باید ابتدا در یک ظرف کوچک با آب رقیق گردد و به خوبی هم زده شوند و سپس به تانکر سمپاش اضافه شود. این کود به دو صورت محلولپاشی و آب آبیاری استفاده میشود.
میزان مصرف کود سیلیکات پتاسیم
میزان و مقادیر توصیه شده برای کود سیلیکات پتاسیم بسته به تنوع محصولات کشاورزی، میزان کمبود گیاه، سن گیاه و شرایط محیطی و اقلیمی برای گیاهان ومحصولات زراعی متفاوت میباشد.
در پسته، مرکبات و درختان میوه پس از باز شدن جوانهی برگها و بعد از ریزش شکوفهها و در هنگام رشد میوهها به میزان ۳-۲ لیتر در ۱۰۰۰ لیتر آب محلول پاشی صورت میگیرد و میزان ۱۲- ۸ لیتر در هکتار با آب آبیاری کوددهی انجام میشود.
برنج وغلات در خزانه یک هفته قبل از نشا و ۲۰ روز بعد از نشاء تا دو هفته پیش از برداشت میزان ۳-۲ لیتر در ۱۰۰۰ لیتر آب محلول پاشی صورت میگیرد.
محصولات زراعی در مرحله ۶ برگی تا زمان پر شدن دانه محلول پاشی ۳-۲ لیتر در هزار لیتر آب انجام میشود ولی برای آب آبیاری ۱۲- ۸ لیتر در هکتار استفاده میشود.
اختلاط کود سیلیکات پتاسیم
کودهای سیلیکات پتاسیم با سایر سموم و کودها قابل اختلاط نیستند و باید از اختلاط آن ها جلوگیری شود. توصیه می شود در سطوح محدود آزمایش اختلاط پذیری انجام گیرد سپس اختلاط صورت گیرد.
از مصرف سیلیکات پتاسیم در زمان نیاز گیاه به کلسیم باید خودداری کنید زیرا سیلیکات پتاسیم با کلسیم حالت رقابت دارد.
نکات ایمنی استفاده از سیلیکات پتاسیم
برای ایمنی بیشتر در استفاده از مایع سیلیکات پتاسیم بهتر است نکات زیر را مد نظر قرار دهید:
- دور از دسترس اطفال نگهداری شود.
- در محل خنک و خشک و به دور از تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری شود.
- حمل و انتقال کود سیلیکات پتاسیم باید با دقت انجام شود زیرا دارای pH بالایی است.
- رعایت نکات ایمنی و بهداشتی در زمان مصرف الزامی است.
- هنگام استفاده حتما از تجهیزات ایمنی، عینک، دستکش و لباس مخصوص استفاده شود.
- از تماس پوستی خودداری شود.
- از اختلاط با با ترکیبات حاوی فسفر، کلسیم، منیزیم و مس جدا خودداری نمایید (در صورت نیاز به اختلاط، با کارشناسان خبره مشورت شود)
خرید کود سیلیکات پتاسیم از نارنج اسپادانا
برای خرید کود سیلیکات پتاسیم می توانید از مشاوره تخصصی کارشناسان مجتمع کشاورزی نارنج اسپادانا استفاده کنید. مهندسان نارنج اسپادانا تلاش می کنند تا با مشاوره تخصصی کامل و همه جانبه ابتدا کودها و سموم کشاورزی مورد نیاز شما را تشخیص دهند تا انتخاب درست و مناسبی انجام دهید. انتخاب درست و آگاهانه به صرفه جویی مالی کمک بسیاری می کند. همچنین انتخاب کود و سم کشاورزی همراه با مشاوره به شما کمک می کند محصولی تهیه کنید که مشکلات و نیازهای شما را بدرستی برطرف کند تا بهتر و سریعتر از مصرف کودها و سموم پاسخ ببینید. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید. همچنین مجتمع کشاورزی نارنج اسپادانا دارای آزمایشگاه مجهز خاک و آب کشاورزی است که شما می توانید نمونه خاک زمین، باغ یا گلخانه خود را برای آزمایشگاه ارسال کنید.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه