برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

شب پره مینوز گوجه فرنگی و مبارزه با آن

شب پره مینوز گوجه فرنگی یکی از آفات ویرانگر مرتبط با گوجه فرنگی است. طبیعتا مشاهده آفت شب پره مینوز گوجه فرنگی هر کشاورز و گلخانه داری را نگران می کند. بنابراین آشنایی کامل  با این آفت و روش های مناسب مبارزه با آن مهم است. در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا آفت شب پره مینوز گوجه فرنگی و راه های مقابله با آن و سموم مرتبط معرفی می شود.

معرفی شب پره مینوز گوجه فرنگی

شب پره مینوز برگ گوجه فرنگی Tuta absoluta یکی از آفات مهم انواع کشت های گوجه فرنگی محسوب میشود که این آفت در واقع از آفات مهم  گیاهان خانواده Solanaceae می باشد. خسارت این آفت در گلخانه میتواند به قدری شدید باشد به گونه ای که تا ۶۰ درصد باعث کاهش محصول به‌خصوص در گلخانه‌ها شود. این آفت بومی آمریکای جنوبی است و تا سال ۱۳۸۹ به عنوان آفت قرنطینه‌ای کشور محسوب می‌شد اما به دلیل نقل و انتقالات محصولات گیاهی نظیر گوجه‌فرنگی و سیب‌زمینی وارد کشور شد و برای اولین بار در آبان ماه ۱۳۸۹ از شهرستان ارومیه گزارش شد. هم اکنون این آفت در نقاط مختلف دنیا به سرعت در حال گسترش است. استفاده بیش از حد از حشره کش های شیمیایی به سرعت منجر به بروز مقاومت آفت می‌شود.

معرفی شب پره مینوز گوجه فرنگی

زیست شناسی آفت شب پره مینوز گوجه فرنگی

آفت شب پره مینوز یا بید گوجه فرنگی زمستان را به صورت تخم، لارو،شفیره و حشره کامل می گذراند. در بهار با رسیدن دما به ۱۸-۲۰ درجه سانتی گراد پروانه ها به تدریج ظاهر می شوند و بعد از چند روز جفتگیری و تخم ریزی می کنند.

کانال ایتا نارنج اسپادانا

  • تخم: کوچک و بیضی شکل به طول ۰٫۳۶ میلی‌متر و ۰٫۲۲ میلی‌متر عرض و به رنگ سفید صدفی تا زرد روشن دیده می‌شود.
  • لارو: در ابتدای رشد به رنگ سفید هستند و بسته محل تغذیه (برگ‌خواری و میوه‌خواری) متفاوت می‌باشند. این آفت دارای چهار سن لاروی است. لاروهای سن اول بسیار کوچک و در حدود ۹/۰ میلی‌متر طول و اندازه لاروهای سن چهارم به ۵/۷ میلی‌متر می‌رسد. لارو سن آخر با تنیدن تارهایی به دور خود در لابه‌لای برگ‌ها یا در خاک به شفیره تبدیل می‌شود.
  • شفیره: به شکل مخروط، در قسمت جلویی گرد و در قسمت انتهایی به صورت باریک دیده می‌شوند و حدود ۶ میلی‌متر طول دارد. زنگ آن ابتدا سبز، سپس قهوه‌ای و در نهایت قهوه‌ای تیره می‌شود.

زیست شناسی آفت شب پره مینوز گوجه فرنگی

چرخه زندگی شب پره مینوز گوجه فرنگی

علائم خسارت شب پره مینوز گوجه فرنگی

تخم‌های این حشره به تعداد بالای ۴۰۰ عدد در روی گیاه گذاشته شده و لاروها بلافاصله پس از تفریخ وارد پارانشیم برگ، میوه و یا ساقه‌ها می‌شوند و از آنها تغذیه می‌کنند. شفیره‌ها در بقای گیاهی، برگ‌های لوله شده و یا در داخل خاک ایجاد شده و حشرات بالغ بین ۵ تا ۱۰ روز پس از ایجاد شفیره شروع به پرواز می‌کنند.شب پره مینوز به جوانه، گل و میوه‌های جدید حمله می‌کند، و به تمام مراحل رشدی گیاه گوجه فرنگی خسارت می‌زند. لاروها از بافت مزوفیل تغذیه می‌کنند و اپیدرم را دست نخورده باقی می‌گذارند. در نتیجه دالان‌های نامنظمی روی برگ‌ها ایجاد می‌شود. این خسارت لارو منجر به کاهش فتوسنتز در برگ‌های آلوده شده و دالان‌ها با گذشت زمان نکروز می‌شوند. لاروها زمانی که تراکم بالایی دارند به ساقه‌های جوان نفوذ می‌کنند، که رشد و نمو گیاه گوجه فرنگی را کاهش می‌دهند.

پس از میوه دهی، لاروها وارد میوه‌های کوچک می‌شوند و علاوه بر حفر تونل درون میوه باعث تهاجم عوامل بیماری زا و در نتیجه پوسیدگی میوه می‌شوند. تغذیه لاروها از میوه‌ها باعث کاهش کیفیت و ارزش بازار آن‌ها می‌گردد. بیشترین آسیب شب پره مینوز گوجه فرنگی، ناشی از فعالیت لاروها درون میوه‌ها است.

علائم خسارت شب پره مینوز گوجه فرنگی

مدیریت و مبارزه با شب پره مینوز گوجه فرنگی

مبارزه با آفت شب پره مینوز گوجه فرنگی برای کنترل آن بسیار مهم است. بخشی از روش های مبارزه با این آفت در زیر بیان می شود

  • کنترل فیزیکی: ساخت اتاقک انتظار در ورودی گلخانه‌ها ـ نصب تله‌های نوری در گلخانه‌ها قبل از انتقال نشا ـ درزگیری تمام منافذ گلخانه با توری‌های مناسب ـ تنظیم دمای گلخانه و جلوگیری از بالا رفتن دما ـ استفاده از نوارهای پلاستیکی چسبناک ـ استفاده از کارت‌های چسبنده رنگی (سبز و آبی)
  • کنترل مکانیکی: حذف و از بین بردن برگ‌ها و میوه‌های آلوده به لارو و شفیره آفت
  • کنترل زراعی: تناوب زراعی با گیاهان غیرمیزبان ـ آفتابدهی خاک ـ بیل زدن کف گلخانه و زیر و رو کردن خاک آن ـ رعایت بهداشت در مزرعه و گلخانه ـ استفاده از نشاهای سالم و عاری از تخم و لارو آفت ـ نصب تله‌های ردیابی در مکان‌های تولید نشا ـ استفاده از کودهای مرغی (کاهش نشو و نمای لاروها) ـ تعدیل در مصرف کودهای نیتروژن ـ حذف کامل بقایای گیاهان، میوه‌های قدیمی و علف‌های هرز از خاک مزرعه و گلخانه پس از برداشت محصول
  • کنترل رفتاری: تله‌های نوری استفاده از تله‌های نوری دارای نورهای آبی و سبز (ابتدای زمان کاشت تا هنگام برداشت)، تله‌های فرمونی نصب تله‌های فرمونی دلتایی یا تله‌های تشتکی آبی و استفاده از ترکیبات جلب‌کننده مانند استیک‌اسید، ایزوآمیل الکل همراه با تله‌های فرمونی و نصب تله‌ها در ارتفاعات مختلف از سطح زمین، (بهترین ارتفاع ۵۰ سانتی‌متر)
  • کنترل شیمیایی: ۱٫ استفاده از حشره‌کش‌های ایمیداکلوپرید، ایندوکساکارپ، اسپینوزاد و کرون ۲٫مصرف آفت‌کش‌ها با منشا گیاهی مانند آزادیراختین و استفاده از پودر طبیعی کائولن ۲٫ارقام مقاوم استفاده از ارقام کرک‌دار (نامساعد کردن شرایط تخم‌ریزی)
  • کنترل ژنتیکی: پرتودهی اشعه گاما روی مراحل مختلف زندگی آفت، دزهای بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ گری.

مشاوره تخصصی کشاورزی با کارشناسان نارنج اسپادانا

کشاورزان عزیز که در مورد شب پره مینوز گوجه فرنگی اطلاعات بیشتری می خواهند و یا برای رفع آفت شب پره مینوز گوجه فرنگی در محصولات خود نیاز به مشاوره دارند  می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.

۰۹۱۱۱۲۹۸۹۷۹

۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴

نارنج اسپادانا