کپک خاکستری و روش های مبارزه با آن
کپک خاکستری با نام علمی botrytis cinerea یکی از شایع ترین بیماری های گیاهان گلخانه ای می باشد. کپک خاکستری بیشتر به صورت سوختگی های شکوفه و پوسیدگی های میوه بروز می کند. ولی ممکن است به صورت گیاهچه میری و انواع شانکر شاخه نیز بروز کند. شاید بتوان گفت بیماری های بوتری تیسی معمول ترین و گسترده ترین بیماری سبزی ها در سراسر دنیا باشند.
قارچ Botrytis cinerea Pers
عامل وقوع کپک خاکستری، یـک قارچ نکروتروفیک با گستردگی جهانی است که می توانـد بـیش از ۲۰۰محصول مهم اقتصادی مثل سـبزی هـا، گیاهـان زینتـی، غده ها و میوه ها را تحت تأثیر قرار دهـد. ایـن قـارچ، به خصوص بـرگ هـا، گـل هـا و میـوه هـا را در محصـولات مهـم کشاورزی مورد حمله قـرار مـی دهـد و مسـئول خسـارت هـای جدی قبل و پس از برداشـت محصـولات اسـت.
یـن بیماری یک تهدید جدی و دائمی در گوجه فرنگی های مزرعه ای و گلخانه ای در بسـیاری از کشـورهای دنیـا اسـت کـه در ابتـدا معمولاً برگ ها را آلوده می کند. رشد قـارچ در دمـایی بین ۳تا ۳۰درجه سلسیوس (بهینه۲۰-۱۵ )اتفاق می افتـد. رطوبت نسبی زیاد، رطوبت آزاد در سطح گیاهان، دمای ملایـم، مدت استقرار گیاه و فعالیت های انسان در طـول دوره مهمتـرین عواملی هستند که آلودگی B. cinerea را توسعه مـی دهنـد.
علائم کپک خاکستری چیست؟
روی شاخهها علائم اولیه آلودگی به صورت لکههای بیضوی با ظاهری مرطوب هستند. در شرایط رطوبت زیاد، اسپور قارچ به صورت کپک خاکستری رنگ قابل مشاهده است. خسارت روی ساقه به صورت حلقههای متحدالمرکز است. آلودگی این قارچ در میوه از کلگاه ایجاد شده و به سایر نقاط انتقال مییابد. این بیماری برای گسترش نیاز به دمای ١٧ الی ٢٣ درجه سانتی گراد دارد. همچنین شرایط ابری خنک و مرطوب برای گسترش بیماری لازم است. فواصل نزدیک بوتهها و تهویه ضعیف نیز میتواند منجر به تشدید این بیماری شود.
کپک خاکستری موجب به وجود آمدن لکه و حتی پوسیده شدن برگ ها، گل ها و میوه ها می شود. در برخی دیگر از گونه های گیاهی مانند رزها، بیماری کپک خاکستری باعث ایجاد شانکر (زخم و لکه های موضعی) برروی ساقه های گیاه می شود. به خاطر داشته باشید که پیاز گل ها و حتی بذرهای گیاهان در صورت رطوبت بالا از این بیماری در امان نخواهند ماند.
چرخه زندگی کپک خاکستری
Botrytis توانایی حمله به بافت های سالم گیاه را ندارد و فقط قادر به تهاجم به نواحی مرده و آسیب دیده گیاه هستند. همچنین این قارچ در محدوده دمایی بسیار وسیعی (۲- تا ۳۲) درجه قدرت زنده مانی دارد. البته بهترین دما برای رشد مساعد این قارچ بین ۲۱ تا ۲۸ درجه سانتی گراد است. فعالیت قارچ در دمای پایین تر ۲۱ بیشتر از فعالیت آن در دمای بالای ۲۸ درجه است. همانطور که قبلا هم بیان کردیم اساسی ترین نقش در شیوع بیشتر این بیماری رطوبت بالا است.
بیشترین نواحی مستعد به آلودگی:
- نواحی جراحت دیده مانند شاخه های هرس شده و ضد عفونی نشده.
- برگ هایی که آسیب دیده و شاخه هایی که شکسته شده اند.
- بذرهای در حال رشد در محیط خنک و مرطوب.
- برگ هایی که بیش از اندازه آبیاری و کوددهی شده اند.
- قلمه زنی از گیاه آلوده.
روش های کنترل بیماری کپک خاکستری
- رعایت بهداشت. جمع آوری بافت های مرده از سطح خاک و حذف آن ها یکی از اقدامات مهم در کنترل بیماری کپک خاکستری است.
- جلوگیری از آسیب به گیاهان، زمان هرس گیاهان با آن ها مهربان باشید و بعد از هرس یا قلمه زنی بافت را ضد عفونی کنید.
- تراکم گیاهان را کاهش دهید، هر چقدر تراکم بیشتر باشد، سایه اندازی و رطوبت بیشتر می شود.
پیشگیری بیماری کپک خاکستری:
- تهویه مناسب و کاهش رطوبت.
- استفاده از پوشش های UV دار.
- استفاده از قارچ کش های دی کربوکسیامید و بندزی میدازول.
مبارزه با کپک خاکستری
- ابتدا از وجود بیماری کپک خاکستری رنگ برروی گیاهان خود اطمینان حاصل کنید. بیماری کپک خاکستری به شکل لکه های خاکستری رنگ برروی سطوح گیاه قابل مشاهده است.
- برای مبارزه با کپک خاکستری بهتر است از کنترل های طبیعی استفاده کنید. اگر چه شما می توانید با دست خود کپک های خاکستری را پاک کنید اما از شر این بیماری رها نشده اید. در صورت نیاز بخش های آلوده گیاه را هرس کنید.
- برای مبارزه با کپک خاکستری می توانید از کودهای شیمیایی استفاده کنید. اسپری آفت کش و قارچ کش می تواند مانع گسترش کپک برگی بشود. گیاهان را هرروز اوایل و اواخر روز با آفت کش ها و قارچ کش ها اسپری کنید.
- توصیه می شود برای جلوگیری از ایجاد مقاومت گیاه به بیماری به طور مستمر از روش طبیعی یا شیمیایی استفاده نکنید. همچنین برای رهایی از کپک خاکستری گیاهان را در اوایل فصل رشد به خوبی آبیاری و تغذیه کنید.
بیماری کپک خاکستری، یک بیماری قارچی است که می تواند بیش از ۲۰۰ گونه گیاهی را درگیر کند. این بیماری قابلیت حمله به میوه های رسیده و گیاهان در حال رشد را دارد. همچنین در صورت عدم مبارزه با کپک خاکستری می تواند در زمان حمل و نقل، بسته بندی، انبارداری و بازاریابی به میزان زیادی گسترش پیدا کند.
یکی از بهترین روش های مبارزه با کپک خاکستری، مدیریت تلفیقی است. در این روش با اصلاح شیوه های آبیاری، کوددهی مناسب، مبارزه طبیعی، ضدعفونی محل هرس و قلمه زنی، ضدعفونی میوه ها بعد از برداشت و رطوبت کم و تهویه مناسب می توان میزان بیماری را به حداقل رساند. در صورت عدم رسیدگی به کپک خاکستری، بعد از برداشت از لحاظ اقتصادی خسارات زیادی به تولید کننده وارد می کند و حتی از بین رفتن کامل محصولات را به همراه دارد.
برخی از قارچ کش های موثر در کنترل این بیماری عبارتند از:
- کاربرد قارچ کش بنومیل برای کنترل بیماری
- استفاده از قارچ کش سیگنوم جهت درمان و پیشگیری
- قارچ کش بلکیوت (ایمینوکتادین تریس) برای کنترل بیماری
- استفاده از قارچ کش لونا شرکت بایر جهت پیشگیری و درمان
- استفاده از قارچکش کاربندازیم و مانکوزب به عنوان برنامه پیشگیری از ابتلا به بیماری و کنترل بیماری
- تحقیقات نشان داده اند که قارچ کش های مسی کمترین تاثیر را در کنترل این بیماری در گوجه فرنگی داشته اند.
مشاوره با کارشناسان کشاورزی نارنج اسپادانا
کشاورزان عزیز که در مورد کپک خاکستری اطلاعات بیشتری می خواهند و برای خرید سموم خود نیاز به مشاوره دارند، می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه