علف های هرز هویج و روش های مبارزه با آن
مبارزه با علف های هرز بویژه برای هویچ برای کشاورزان عزیز امری بسیار حیاتی است. بنابراین شناخت علف های هرز و استفاده از سموم مناسب علف کش از اهمیت بالایی برخوردار است. بخاطر نقش مهمی که علف های هرز هویچ در کیفیت و کمیت این محصول دارد این مقاله از سایت نارنج اسپادانا در مورد روش های مبارزه با علف های هرز هویچ تهیه و منتشر شده است.
علف هرز چیست؟
علف های هرز به تمامی گیاهان غیر هدفی گفته میشود که در مزرعه یا باغ در کنار گیاه هدف رشد میکند. بعضی از گیاهان ماهیتا علف هرز می باشند که از دسته میتوان به یولاف و پیچک ولی بعضی از گساهان فقط در شرایط خاص علف هرز هستند مانند رشد جو در مزرعه گندم.
خسارت های علف هرز میتواند شامل موارد زیر باشد.
- رقابت با گیاه اصلی در جذب آب و مواد غذایی
- تشدید آفات و امراض
به طور کلی علف های هرز، میزبان های اولیه آفات و امراض می باشند در فصل بهار قبل از اینکه گیاهان اصلی رویش نمایند این علف های هرز می باشند که رشد کرده و در این زمان آفات و بیماری ها بر روی اولین گیاهان سبز شده که همان علف های هرز می باشند منتقل شده و فعالیت می کنند و در هفته های آینده کم کم گیاهان اصلی شروع به رشد می کنند و این آلودگی ها از روی علف هرز به گیاه اصلی منتقل خواهد شد. - یک سری از علف های هرز دارای مواد سمی و مسموم کننده می باشد که برای انسان و دام خطرناک است.
- علف های هرز باعث بالا بردن هزینه تولید می گردد. زیرا تولید کننده بایستی هزینه نماید تا بتواند علف های هرز را کنترل نماید بنابراین آگاهی از نحوه ی کنترل علف های هرز قبل از کشت تا آخرین مرحله ی رشد گیاه لازم است.
اطلاع از “دوره بحرانی عاری از علف هرز” و راهحلهای جایگزین مدیریت علفهای هرز به تولیدکنندگان این امکان را میدهد تا ضمن کاهش خطرات مرتبط با استفاده از علفکشها، عملکرد هویج و سودآوری آن را بهینه کنند.
دورههای بحرانی کنترل علفهای هرز هویج
دو دوره جداگانه در چرخه رشد هویج وجود دارد که کنترل علفهای هرز در آن بسیار مهم است. ۱) ابتدای فصل – دوره بحرانی عاری از علفهای هرز و ۲) اواخر فصل و زمان برداشت محصول. علفهای هرز باید در اوایل فصل رشد برای محافظت از محصول و جلوگیری از کاهش عملکرد کنترل شوند و کنترل علفهای هرز در طول دوره برداشت باعث میشود تا قابلیت برداشت و کیفیت محصول افزایش یابد. مدت زمان دوره بحرانی کنترل علفهای هرز در هویج میتواند متفاوت باشد و تحت تأثیر موارد زیر قرار گیرد:
- تاریخ جوانهزنی هویج
- گونههای علفهای هرز
- زمان ظهور علفهای هرز نسبت به محصول
- شدت آلودگی به علفهای هرز.
- در کشت دیرهنگام هویج با هجوم متوسط علف هرز ممکن است به یک دوره کوتاهمدت عاری از علف هرز (تا مرحله ۴ برگی) نیاز داشته باشیم. این دوره حدوداً پنج هفته پس از کاشت میباشد. در مقابل، در کشت زودهنگام هویج به یک دورهی عاری از علف هرز طولانیتری نیاز داریم، این دوره تا مرحله ۱۲ برگی هویج (۱۳ هفته پس از کاشت) میباشد.
- تعداد کمی از علفهای هرز پس از دوره بحرانی عاری از علفهای هرز ظهور میکنند (به دلیل رقابت بالای محصول و رشد سایبان هویج) و سهم قابلتوجهی در بانک بذر علفهای هرز ندارند. برای جلوگیری از شیوع گونههای علف هرز مقاوم به علفکشها، ممکن است نیاز به مدیریت اضافی علفهای هرز باشد.
علف کش های مورد نیاز برای هویج
با استفاده از علف کش ها می توان با علف های هرز مبارزه کرد. علف کش ها در ۲ گروه زیر تقسیم بندی می شوند:
الف) علف کش های پیش رویشی
ب) علف کش های پس رویشی
در قسمت پایین برخی از این سموم علف کش معرفی می شود:
- علفکش تریفلورالین به میزان ۱ تا ۲.۵ لیتر در هکتار قبل از کاشت و یا قبل از رویش و مخلوط با خاک
- علفکش اگزادیاژیل (تاپ استار) به میزان ۳ لیتر در هکتار به صورت پیش رویشی
- علفکش اگزادیازون (رونستار) به میزان ۳ لیتر در هکتار به صورت پیش رویشی و به میزان ۲ لیتر در هکتار به صورت پس رویشی و تا مرحله ۴ برگی هویج
- علفکش لینورون به میزان ۱ تا ۳ کیلوگرم در هکتار قبل یا پس از رویش محصول و علف هرز (تا مرحله ۴ برگی هویج). مصرف پس رویشی این علفکش میتواند همراه با بروز خسارت در گیاه زراعی باشد.
- علفکش متریبوزین به میزان ۰.۵ کیلوگرم در هکتار و به صورت پیش رویشی و پس رویشی (در مرحله ۴ برگی هویج)
- علفکش پندی متالین به میزان ۴ لیتر در هکتار و به صورت پیش رویشی
- علفکش پرومترین به میزان ۱ کیلوگرم در هکتار و به صورت پیش رویشی
برای استفاده و اقدامات احتیاطی محصولات ثبتشده حتماً برچسب محصولات را مطالعه کنید.
توجه: جمعیت علفهای هرز مقاوم در برابر علفکشها در بسیاری از مناطق تولیدکننده هویج ایجاد شده است. مقاومت علفکش در گیاهان رایج و چند گونه گیاه تاجخروس (سبز، ریشهای و صاف) مشخص شده است. این علفهای هرز در برابر علفکشهایی مانند Gesagard (پرومترین) و لینورون مقاوم هستند.
همچنین کنترل شیمیایی علف هرز برای کشت بعدی محدود است. بهعنوانمثال لینورون در خاک نسبتاً پایدار است، ازاینرو میزان حساسیت محصول بعدی به لینورون باید مدنظر قرار گیرد.
مبارزه با علف های هرز با استفاده از روش های مکانیکی
این روش زمانی کاربرد دارد که گیاه اصلی در مزرعه برداشت شده است و زمین بدون کشت باشد.
روش های مکانیکی شامل موارد زیر است:
۱٫مبارزه با علف های هرز با استفاده از شخم زدن زمین تا عمق ۳۰ سانتیمتر: البته طبق بررسی های انجام شده به این نتیجه رسیده اند که شخم زدن زمین، باعث فعال شدن بذر علف های هرز می شود و پیشنهاد می شود مزرعه ای که دارای علف هرز نیست، شخم زده نشود.
۲ .مبارزه با علف های هرز با استفاده از کولتیواتور: پشت تراکتور بسته شده و با حرکت تراکتور در زمین باعث زیر و رو شدن خاک می شود، بعد از یک دور کولتیواتور می توان از پنجه غازی استفاده نمود.
۳ .مبارزه با علف های هرز با استفاده از آتش زدن
۴٫ وجین یا کندن علف هرز با دست: این روش بیشتر زمانی کاربرد دارد که گیاه اصلی در مزرعه در حال رشد می باشد و علف های هرز بین بوته ها با دست و یا با ابزاری مثل بیلچه کنده می شود.
۵٫مالچ پاشی یکی دیگر از راههای کنترل علفهای هرز در هویج مالچ کشی بین ردیفهای کشت میباشد.
نکاتی که هنگام سم پاشی علف های هرز باید رعایت کنید
لطفا زمان استفاده از علف کش ها، نکات زیر را رعایت فرمایید:
- در روزهای ابری سم پاشی انجام نشود، زیرا احتمال اینکه بارندگی اثر سم را از بین ببرد زیاد است.
- در روزهایی که وزش باد وجود دارد، پشت به باد، سم پاشی انجام شود.
- وسایل سم پاشی و ایمنی کامل باشد. شامل: لباس، ماسک، عینک، دستکش و کلاه
- در زمان سم پاشی، خوردن و آشامیدن و سیگار کشیدن ممنوع می باشد.
- پس از سم پاشی بلافاصله دوش گرفته شود.
مشاوره تخصصی کشاورزی با کارشناسان نارنج اسپادانا
کشاورزان عزیز که در مورد از بین بردن علف های هرز هویچ و سموم علف کش اطلاعات بیشتری می خواهند و برای خرید سموم خود نیاز به مشاوره دارند، می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه