برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

چالکود زمستانه درختان میوه

چالکود پائیزه و زمستانه برای درختان میوه نقش اساسی دارد. درختان در شروع فصل رشد تا زمان باردهی مقادیر بالایی مواد غذایی را مصرف می کنند و در زمان اتمام برداشت محصول ذخیره مواد مغزی خاک به شدت کاهش می یابد. چالکود پائیزه درختان که به عنوان روش کوددهی در عمق نیز شناخته می شودیکی از روش های تغذیه درختان می باشد و می تواند کمبودهای مواد مغزی گیاه را تأمین کند. بعلاوه استفاده از چالکود زمستانی نیز راهکاری مناسب جهت تغذیه درختان، افزایش رشد جوان های رویشی و تولید محصول مرغوب محسوب می باشد. در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا به معرفی بهترین زمان چالکود زمستانه، نحوه صحیح چالکود و ماهیت و ترکیب و ماهیت کودهای چالکود میپردازیم.

چالکود زمستانه درختان میوه چه باید باشد؟

کلیه درختان در فصل سرد سال و در پایان فصل رشد به تأمین دوباره مواد مغزی نیاز دارند. اهمیت این امر بویژه برای درختان میوه که مشکل سال آوری دارند بسیار بیشتر است، به دلیل اینکه این درختان برای تولید میوه انرژی بالایی مصرف می کنند. همچنین گیاه در فصل سرد جهت مقاومت در برابر سرما و بیماری ها نیز به انرژی نیاز دارد که سبب ضعیف شدن درخت می شود. بنابراین اگر کمبود مواد مغزی درخت با کوددهی زمستانه جبران نشود، رشد جوانه های رویشی در فصل بهار کمتر شده و ثمره درخت تولید محصولی با کیفیت پائین می باشد.چالکود زمستانه روشی پرکاربرد در تأمین مواد غذایی درختان میوه می باشد.بهترین زمان چالکود زمستانه وقتی است که درختان وارد خواب زمستانی شده و برگ هایشان در حال ریزش است. در این روش کوددهی ابتدا چاله هایی در نزدیک ریشه درخت حفر شده و سپس با مخلوطی از کودهای آلی و شیمیایی پر می شوند. با توجه به اینکه ریشه درخت بطور مستقیم مواد غذایی را دریافت می کند، میزان باردهی درخت در چالکود زمستانه در مقایسه با پخش سطحی کود بیشتر خواهد بود. ممکن است در ابتدا با بکارگیری روش چالکود درختان میوه تغییرات چشمگیری نداشته باشند، اما به مرور زمان ریشه درخت تقویت شده و بیشترین اثرش را روی افزایش رشد شاخه ها و تولید میوه در فصل رویشی جدید نشان می دهد.

غرفه نارنج اسپادانا در باسلام

آشنایی با نحوه صحیح چالکود

فاکتورهایی همچون نوع درخت، سن، سیستم آبیاری و روش کشت درخت بر روی کوددهی به روش چالکود اثرگذار هستند. با این حال اعمال نحوه صحیح چالکود بسیار مهم بوده و بایستی به گونه ای باشد که مخلوط کود آلی و شیمیایی مورد استفاده در فاصله ی کمی از ریشه درخت و با رطوبت خاک در تماس باشد تا به آهستگی در آب حل شده و مواد مغزی در اختیار گیاه قرار گیرد. برای اینکه کوددهی به روش چالکود به بهترین نحو انجام شود به نکات زیر توجه کنید:

    1. در این روش چاله ها باید در سایه انداز درخت حفر شوند. توجه به حفر چاله ها در محل مناسب باعث می شود که ریشه به طرف مواد مغزی خاک رشد کند و میزان جذب افزایش یابد.
    2. تعداد چاله ها به میزان تراکم درخت وابسته است. واضح است که هرچه تعداد چاله ها بیشتر باشد دسترسی ریشه به مواد مغزی خاک افزایش می یابد. اما طور میانگین ۴-۲ چاله حفر می شود. البته زمانیکه تراکم درختان بالا باشد حفر یک چاله در بین دو درخت کفایت می کند.
    3. میزان عمق چاله به میزان توانایی ریشه درخت در رشد و گستردگی وابسته است و در اکثر مواقع حدود ۵۰-۳۰ سانتی متر می باشد.
  1. جهت پر کردن چاله های حفر شده بایستی کودهای آلی و شیمیایی مورد نظر با هم مخلوط و سپس در داخل آن ریخته شوند. چاله ها را تا جایی پر کنید که با خاک اطراف هم سطح شوند.
  2. اگر از روش چالکود در فصل پائیز استفاده می کنید پس از اتمام کار نیازی نیست آبیاری کنید، زیرا بارندگی های فصلی سبب آزادسازی مواد چالکود در داخل خاک می شود.
  3. هر نوع کود شیمیایی را نمی توان در روش چالکود استفاده کرد، بطور مثال مصرف چالکود اورهpH خاک را به شدت بالا برده و باعث جمع شدن نیتریت در ناحیه چالکود می شود، این شرایط برای درخت سمی بوده و می تواند ریشه درخت را از بین ببرد.

ماهیت و ترکیب شیمیایی کودهای چالکود

تقریباً تمامی عناصری که برای رشد و نمو گیاه ضروری هستند در چالکود بایستی حضور داشته باشد. معمولاً درصد عناصر موجود در ترکیب چالکود به مراتب پایین‌تر از مقداری است که در فصول فعالیت درخت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به طور کلی به دو طریق می‌توان از ترکیبات چالکود استفاده کرد.:

کانال ایتا نارنج اسپادانا

  • روش اول ترکیب دستی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه و استفاده آن است در صورتی که در
  • روش دوم از کودهای کامل گرانوله مخصوص چالکود که توسط تولید کنندگان کود فرموله شده است استفاده می‌شود. هر دو این روش‌ها در جای خود کاربرد مناسبی دارند اما معمولا به دلیل اینکه بسیاری از باغداران بدون توجه به آنالیز شیمیایی خاک اقدام به مصرف چالکود می‌کنند روش دوم یعنی استفاده از ترکیبات آماده که در بازار تحت عنوان کود کامل گرانوله موجود است می‌باشد.

اگر نیاز به خرید این دسته از کودهای آماده داشتید به بخش کودها مراجعه و یا با کارشناسان نارنج اسپادانا تماس حاصل فرمائید.

کودهای شرکتی و آماده

کودهای شرکتی و آماده معمولاً دارای درصدهای پایینی از سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم (حداکثر تا ۱۵ درصد)، مقادیر کمی از عناصر ریز مغذی به خصوص آهن، روی، منگنز، بر، مس و منیزیم (حداکثر تا ۲ درصد)، گوگرد(حداکثر تا ۲۰ درصد) و مواد آلی (حداکثر تا ۳۰ درصد) هستند. این تعادل عناصر کمک می‌کند تا تمامی نیازهای گیاه در جهت اصلاح عناصر خاک در فصل فعالیت درخت‌ها برطرف گردد.

چالکود

ترکیب دستی کود چالکود

در تولید دستی ترکیب چالکود نیز با توجه به کمبودهای موجود در آنالیز خاک می‌توان از انواع نیترات‌ها (نیترات پتاسیم، نیترات آمونیوم، نیترات کلسیم)، انواع سولفات‌ها (سولفات آهن، سولفات روی، سولفات پتاسیم)، مواد حاوی فسفر (سوپرفسفات ساده و سوپر فسفات تریپل)، عناصر کلاته (کلات آهن، روی و منگنز)، گوگرد میکرونیزه و یا گرانوله بنتونیت دار، بوراکس و مولیبیدات سدیم با مقداری متناسب با کمبود آن عنصر در ترکیب چالکود استفاده کرد.

معمولاً در یک ترکیب چالکود مناسب میزان نیتروژن در حداقل مقدار خود قرار دارد و معمولاً عناصر پتاسیم و فسفر درصد بیشتری از ترکیبات را به خود اختصاص داده‌اند. بیش بود میزان نیتروژن در ترکیب چالکود ممکن است سبب بروز مشکلاتی در فصل زراعی آتی شود، گل‌ریزی، میوه‌ریزی و حتی بیدار شدن خارج از فصل درخت از جمله این موارد مضر به شمار می‌آید.

میزان مصرف چالکود

میزان مصرف چالکود

میزان مصرف چالکود دستی مستقیماً مرتبط با نوع خاک شما و آنالیز موجود از آن متغیر است و حتی گاهاً لازم می‌شود تا بخشی از ترکیبات به دلیل بیش بود ان ماده در خاک حذف گردد. بنابراین در این مورد حتماً با متخصص تغذیه گیاهی و یا گیاهپزشک خود مشورت نمائید. اما در خصوص ترکیبات شرکتی و آماده مصرف، معمولاً میزان مصرف توصیه شده کود به ازای هر درخت و یا در سطح یک هکتار بر روی بسته‌بندی کود ذکر شده‌است.

به هر حال در خصوص میزان استفاده به نکات ذیل توجه فرمائید:

    • میزان کود مصرفی وابستگی زیادی به نوع درخت شما دارد. به طور مثال درختان هسته دار نیاز کودی بالاتری نسبت به درختان میوه دانه دار دارند. همچنین مقدار چالکود استفاده شده برای درختان پیوندی پایه رویشی کمتر از درختان پایه بذری است.
    • سن درخت در میزان مصرف ترکیب چالکود اهمیت بالایی دارد. هرچه سن درخت بیشتر شود میزان مصرف ترکیب نیز بالاتر می‌رود. به طور مثال اگر برای یک نهال دو ساله میزان ۲ کیلو چالکود به ازای هر درخت مصرف می‌شود بایستی برای یک درخت ۱۰ ساله ده کیلو چالکود مصرف نمائید (به طور معمول میزان مصرف چالکود مطابق با سن درخت می‌باشد اما نباید از ۱۰ کیلوگرم به ازای هر درخت تجاوز نماید).
    • میزان عناصر موجود در خاک نیز در میزان مصرف چالکود شما موثر است. هر چه زمین باغ شما حاصلخیز تر باشد بالطبع مصرف کودی آن پایین تر خواهد بود.
    • نوع خاک نیز عامل دیگر در این مورد است. هر چه خاک سبک تر و دارای مواد آلی بیشتری باشد میزان مصرف چالکود کاهش خواهد یافت.

استفاده از کودهای حیوانی هنگام چالکود

جدای از مواد شیمیایی که برای تهیه چالکود استفاده می‌شود، باغداران می‌توانند برای بهبود اثر بخشی این ترکیب از کودهای دامی پوسیده، کود پرندگان تصفیه شده و نیز خاک سبک مانند شن و ماسه نیز استفاده کنند. استفاده از کودهای آلی مانند کود دامی و کود پرندگان علاوه بر افزودن به غنای شیمیایی ترکیب چالکود سبب سبک سازی خاک در ناحیه چالکود و افزایش کربن آلی در خاک نیز می‌شود. این عامل در نهایت به شما کمک می‌کند تا راندمان بهتری از ترکیب چالکود خود داشته باشید.

شن و ماسه بادی نیز برای خاک‌های سنگین و رسی بسیار مناسب هستند و سبب اصلاح جزئی بافت خاک می‌شوند. همچنین استفاده از این مواد همراه آب‌شویی ترکیب چالکود را بهبود بخشیده و اثر بخشی آن را نیز بیشتر می‌کند.

اگر چالکود آماده و شرکتی شما فاقد مواد آلی بود می‌توانید از ترکیبات آلی گرانوله نظیر هیومیک اسید گرانوله به میزان نیمی از کود استفاده شده در چالکود بهره ببرید. هیومیک اسید علاوه بر اینکه جذب مواد مغذی چالکود را بالاتر می‌برند سبب بهبود بافت خاک باغ شما نیز خواهد شد.

زمان مصرف چالکود زمستانه

زمان مناسب چالکود در پاییز و زمستان

اگر از فرم دست‌ساز ترکیب چالکود استفاده می‌کنید، از آنجایی که مجموع ترکیبات یادشده معمولا حلالیت بالایی در آب دارند و ممکن است با اولین آبیاری یا باران شسته شوند، بنابراین بهتر است که از آنها در اواخر فصل سرما و قبل از بیدار شدن درختان استفاده نمایید. اما استفاده از ترکیبات شرکتی و آماده گرانوله به خاطر ماهیت تولید و ماندگاری بیشتر آنها در اواسط پاییز تا اواخر فصل سرما امکان پذیر است.

این کودها معمولا به دلیل مواد همراه گرانول‌کننده حلالیت کمتری در آب داشته و بنابراین آب‌شویی پایین‌تری نیز دارند، بنابراین مواد مغذی خود را در مدت زمان بالاتری آزاد کرده و اثر خود را دیرتر نمایان می‌کنند.

آبیاری پس از انجام چالکود

اگر عملیات چالکود در پاییز انجام گرفته است معمولا نیازی به آبیاری درختان نیست اما اگر چالکود را در اسفند ماه انجام می‌دهید بهتر است آبیاری مختصری نیز داشته باشید. آبیاری در پاییز از این جهت ضرورتی ندارد که ترکیب چالکود معمولاٌ با بارش‌های موجود ترکیبات خود را آزاد کرده و اثر خود را اعمال می‌کنند.

فواصل تکرار عملیات چالکود

از آنجایی که کودهای مورد استفاده در چالکود به خصوص انواع شرکتی آن در دسته کودهای با رهایش کند می‌باشند بنابراین از زمان مصرف تا اتمام ذخایر آنها زمان بالایی صرف خواهد شد.

به طور معمول چالکود در باغات هر یک سال در میان انجام می‌شود که البته این موضوع بیشتر به دلیل صرفه جویی در هزینه‌های باغداری است. در هر صورت اگر چالکود هر سال تکرار شود نتیجه به مراتب بهتر و اثر بخش تر خواهد بود به طوری که هزینه های تامین و اجرای آن نیز قابل چشم پوشی است. در صورت نیاز به تکرار عملیات چالکود در سال‌های دیگر سعی کنید تا از چاله‌های قدیمی مجدد استفاده نکنید و اقدام به دفن چالکود در چاهک‌های جدید نمایید. این کار راندمان چالکود را به مراتب بالاتر خواهد برد.

مزایای استفاده از چالکود

  • تضمین تامین مواد مغذی با شروع فصل فعالیت درخت.
  • کاهش گلریزی و افزایش تعداد شکوفه‌ها.
  • تقویت عمومی گیاه و نیاز کمتر کودی طی فصل آتی.
  • افزایش حجم ریشه در مقایسه با درختان تیمار نشده.
  • کاهش اثر استرس‌های محیطی به گیاه تیمار شده.
  • اصلاح جزئی بافت خاک ریزوسفر.

فروشگاه نارنج اسپادانا

خرید و استعلام قیمت چالکود از داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا

استفاده به‌‌موقع و مناسب از ترکیبات چالکود ضامن فصلی پربار در سال زراعی آتی برای باغات شما خواهد بود. استفاده از چالکود چه به صورت فرمول دستی ایجاد شده ناشی از آنالیز خاک و چه به صورت فرموله شده توسط شرکت‌های تولید کننده کود به خوبی می‌توانند سبب افزایش تولید محصول درختان گردد. گرچه استفاده از چالکود به تنهایی برای تغذیه گیاه کافی نیست اما به عنوان یکی از مراقبت‌های سالیانه درختان به شمار می‌رود و حذف آن راندمان تولیدی درختان مثمر را به شدت می‌کاهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی بیشتر در خصوص نحوه استعمال و تهیه ترکیبات چالکود با مشاورین نارنج اسپادانا تماس حاصل فرمائید.

مهندسان نارنج اسپادانا تلاش می کنند تا با مشاوره تخصصی کامل و همه جانبه ابتدا کودها و سموم کشاورزی مورد نیاز شما را تشخیص دهند تا انتخاب درست و مناسبی انجام دهید. انتخاب درست و آگاهانه به صرفه جویی مالی کمک بسیاری می کند. همچنین انتخاب کود و سم کشاورزی همراه با مشاوره به شما کمک می کند محصولی تهیه کنید که مشکلات و نیازهای شما را بدرستی برطرف کند تا بهتر و سریعتر از مصرف کودها و سموم پاسخ ببینید. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.

۰۹۱۱۱۲۹۸۹۷۹

۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴

۰۹۱۳۴۹۲۵۲۴۱

نارنج اسپادانا