برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

بیماری لکه موجی گوجه فرنگی و روش های درمان

بیماری لکه موجی گوجه فرنگی یکی از بیماری های خسارت زای گوجه فرنگی است. برای بهبود افزایش باردهی بوته های گوجه فرنگی نیاز است که بیماری لکه موجی یا بلایت زودرس کنترل و درمان شود. با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا بصورت مختصر در مورد بیماری لکه موجی گوجه فرنگی و درمان آن توضیح داده می شود.

بیماری لکه موجی یا بلایت زودرس گوجه فرنگی چیست

بیماری لکه موجی یا بلایت زودرس(early blight) توسط گروهی از قارچ های Alternaria. spp ایجاد میشود که علاوه بر بیماری‌زایی روی گوجه فرنگی روی گیاهان دیگری از جمله بادمجان، فلفل سبز، سیب‌زمینی و بسیاری از علف‌های هرز نیز اثرگذار است. این بیماری دارای علائم مختلفی روی برگ، ساقه و میوه است بیماری معمولا از قسمت پایین بوته شروع شده و به سمت بالا حرکت میکند.

رطوبت بالا و دمای ملایم از شرایط مساعد برای رشد پاتوژن می باشند.قارچ عامل بیماری لکه موجی گوجه فرنگی در شرایط بارندگی و تنش‌های مختلف گیاهی از فعالیت بیشتری برخوردار می‌باشد. از آنجایی که این بیماری بذر زاد می باشد میتواند روی بقایای الوده گیاهی نیز زنده بماند.

علائم بیماری لکه موجی چیست

علایم بیماری معمولا به اشکال زیر مشاهده می شود

  • در برگ‌ها آثار خسارت به صورت لکه های تیره کوچک که در ابتدا از شاخ و برگ های نزدیک زمین شکل می‌گیرند. این لکه‌ها دایره‌ای شکل بوده و می‌توانند تا قطر نیم اینچ رشد کنند. لکه‌های بزرگتر به شکل حلقه بوده و بافت اطراف آنان اغلب زرد رنگ است.
  • ساقه‌ها دارای لکه‌های قهوه‌ای روشن و نامنظم و حلقه‌های متحد المرکز قهوه‌ای تیره هستند.
  • میوه در هر مرحله‌ای از بلوغ می‌تواند به بیماری لکه موجی آلوده شود. لکه‌های روی میوه سیاه هستند.
  • میوه‌های آلوده ممکن است از گیاه جدا شوند.
  • این قارچ توانایی ماندگاری روی سطوح بذر و بقایای گیاهی داخل خاک را برای مدت چند سال دارد.
  • گسترش بیماری از طریق بذر آلوده، باد و تردد افراد صورت می‌گیرد.

علایم مشاهده شده بر روی گوجه فرنگی به صورت زیر می باشد:

علائم بیماری لکه موجی گوجه فرنگی

نشانه های بیماری لکه موجی روی برگ‌های گوجه فرنگی

ابتدا لکه‌های کوچک و تیره روی شاخ و برگ‌های پایین بوته (برگ‌های مسن و پیر) نزدیک سطح زمین مشاهده می‌شود. این لکه‌ها به تدریج به طرف بالا توسعه می‌یابد. لکه برگی‌ها معمولا قهوه‌ای تیره تا سیاه هستند، اغلب زیاد بوده و کم کم بزرگ می‌شوند و معمولا به صورت دوایر متحدالمرکز گسترش می‌یابند. به خود حالت موجی گرفته و شبیه به سیبل تیراندازی می‌شوند. به همین دلیل به آن لکه موجی می‌گویند. به طور کلی لکه‌ها در ابتدا گرد و قهوه‌ای هستند. بافت اطراف لکه‌ها اغلب زرد است.

در صورت پیشرفت بیماری، تعداد لکه‌ها روی برگ‌ها افازیش یافته و سطح بزرگ تری را در بر می‌گیرد. لازم به ذکر است که برگ‌ها، در محل لکه‌ها خشک شده و سپس ریخته و سوراخ‌هایی بر روی برگ‌ها به وجود می‌آورند.

برگ‌های آلوده زرد، پیر، خشک و آویزان می‌شوند و در صورت آلودگی شدید می‌ریزند. مهمترین فاز این بیماری در گوجه فرنگی، فاز خشکیدگی برگ‌هاست که نهایتا از بین رفتن کل بوته را در پی خواهد داشت.

آلترناریا باعث به وجود آمدن لکه‌های دایره المرکز بر روی برگ‌ها می‌شود.

علائم لکه موجی روی ساقه های بوته گوجه فرنگی

بیماری منجر به تشکیل لکه‌های فرو رفته، روی شاخه و ساقه گوجه فرنگی می‌شود. لکه‌های به وجود آمده روی ساقه‌ی گیاهچه‌ها، شانکر (زخم پوستی) به وجود می‌آورند، که گسترش می‌یابند، دور ساقه را می‌گیرند، و آن را از بین می‌برند. لکه‌های به وجود آمده بر روی ساقه‌ها اغلب سیاه رنگ هستند. سـال ۱۳۷۶در ورامین این قارچ به عنوان عامـل بیمـاری شـانکر ساقه گوجه فرنگی گزارش شده است.

علائم لکه موجی روی ساقه های بوته گوجه فرنگی

میوه گوجه فرنگی آلوده به لکه موجی

علائم روی میوه به صورت لکه‌هایی خشک، فرو رفته و در بعضی مواقع همراه با کپکی سیاه رنگ دیده می‌شود. میوه‌ها ممکن است قبل از اینکه کامل درشت و قرمز شوند، آلوده شده و در نتیجه ریز بمانند. حتی ممکن است دچار ریزش شوند.

در محل اتصال ساقه و میوه و همچنین در زخم‌هایی که روی میوه تشکیل شده‌اند، شاهد تشکیل لکه‌های سفت و سیاه رنگی خواهیم بود. گاهی هم در روی میوه‌ها و در محل اتصال آن‌ها به دمگل، لکه‌های درشت و سیاه رنگ به وجود می‌آیند. در صورت آلودگی شدید گوجه فرنگی به این قارچ، برگ‌ها ریزش پیدا می‌کنند. در نتیجه پوشش برگی میوه‌ها کاهش یافته و شاهد آفتاب سوختگی میوه‌ها هستیم. کاهش فتوسنتز و در نتیجه کاهش رشد در گیاه از سایر علائم این قارچ می‌باشد.

مبارزه، درمان و پیشگیری از لکه موجی

مبارزه و یا پیشگیری آلترناریا، شامل انجام نکاتی قبل و بعد از کشت و حین کاشت می‌باشد که به اختصار آن‌ها را بیان می‌کنیم:

  • علف‌های هرز را کنترل کنید.
  • از بذرهای دستگیر استفاده نکنید.
  • از ارقام مقاوم به بیماری استفاده کنید.
  • از قرار دادن نیتروژن در دسترس گیاه، به میزان زیاد جلوگیری کنید.
  • در برنامه تغذیه، از قارچ کش‌های موثر جهت پیشگیری استفاده کنید.
  • گیاهان را با کوددهی متعادل تقویت کرد تا بوته‌هایی قوی داشته باشند.
  • حشرات و آفات را جهت جلوگیری از انتقال اسپورهای قارچ کنترل کنید.
  • در صورت وقوع بارندگی، حتما بعد از آن از قارچ کش مناسب استفاده کنید.
  • بعد از براشت محصولات، از شخم عمیق در عملیات خاکورزی استفاده کرد.
  • آبیاری باید در حد نیاز بوده و از آبیاری زیاد، به دلیل افزایش رطوبت محیط جلوگیری کنید.
  • فاصله ردیف بین کشت گیاهان را رعایت کنید تا از رطوبت بیش از حد جلوگیری به عمل آید.
  • در گلخانه‌ها از خاک پیت‌های سترون استفاده شود یا بستر بذر قبل از کشت ضدعفونی گردد.
  • باید از سالم بودن بذر مورد نظر اطمینان حاصل کنید. در صورت نیاز بذرهای خود را ضدعفونی کنید.
  • بقایای گیاهی باقیمانده در زمین زراعی را به طور کامل جمع آوری و از زمین خارج کنید. برخی از کشاورزان از روش سوزاندن بقایای گیاهی، استفاده می‌کنند.
  • از تناوب زراعی به مدت دو سال، با محصولاتی که میزبان عامل بیماری لکه موجی نیستند، مثل غلات استفاده کنید (لازم به ذکر است که باید از کاشت سیب زمینی در تناوب جلوگیری کرد، چرا که میزبان این بیماری می‌باشد).

بهترین سموم و بهترین قارچ کش لکه موجی گوجه فرنگی چیست؟

در زیر لیستی از موثرترین و بهترین قارچ کش‌ها برای گوجه فرنگی و درمان لکه موجی گوجه فرنگی معرفی شده است. جهت بهره وری بیشتر و کسب نتیجه رضایت بخش، باید عملیات سم پاشی طبق دستور العمل شرکت سازنده قارچ کش صورت گیرد. نکته ای دیگر که از اهمیت به سزایی برخوردار است استفاده از سموم شیمیایی مختلف جهت جلوگیری از مقاومت پاتوژن نسبت به سموم مصرفی می‌باشد.

  • استفاده از قارچ کش کاریال استار سینجنتا با دز ۷۰۰ سی سی در ۱۰۰۰ لیتر آب جهت درمان.
  • استفاده از سم اینوور به عنوان بهترین سم و قارچ کش لکه موجی با دز ۰/۵ در هکتار جهت درمان.
  • استفاده از قارچ کش سیگنوم  (میزان مصرف ۶۰۰ گرم در هکتار) جهت پیشگیری و درمان.
  • مصرف قارچکش اکویشن پرو با مقدار مصرف ۴۵۰ گرم در هکتار یا کیسرپرو با دز ۴۰۰ گرم در هکتار جهت کنترل و درمان
  • سم پاشی با قارچ کش‌های مسی مثل بردوفیکس ۵ در هزار یا رورال تی اس با دز ۱/۵ تا ۲ در هزار بعد از بارندگی‌ها و فقط جهت پیشگیری.
  • استفاده از قارچ کش لونا شرکت بایر با قابلیت درمان فوق العاده بسیاری از بیماری‌های برگی از جمله سفیدک‌ها و آلترناریا به میزان ۶۰۰ تا ۸۰۰ سی سی در ۱۰۰۰ لیتر آب.
  • استفاده از داکونیل شرکت سینجنتا یا کلروتالونیل به عنوان قارچ کشی جهت درمان لکه موجی (با دز ۱/۵ لیتر در هکتار) یا لینجر پلاس  (ماده موثره کلروتالونیل سرطان زاست لطفا در حد امکان از آن استفاده نکنید!!)

سم پاشی برای کنترل و درمان بیماری لکه موجی به شرطی موثر واقع می‌شود که سم مناسب با دز مناسب در آب با کیفیت به کار برده شود. همچنین محلول سم باید به تمام نقاط هوایی گیاه رسیده و پوشش کاملی بر روی سطوح مختلف ایجاد کند.

فروشگاه نارنج اسپادانا

مشاوره با کارشناسان کشاورزی نارنج اسپادانا

کشاورزان عزیز که در مورد لکه موجی گوجه فرنگی خود اطلاعات بیشتری می خواهند  و برای   خرید سموم خود نیاز به مشاوره دارند، می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.

۰۹۱۱۱۲۹۸۹۷۹

۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴

نارنج اسپادانا