برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

اقدامات لازم بعد از ریزش گلبرگهای درختان

انجام اقدامات لازم بعد از ریزش گلبرگهای درختان برای افزایش کمیت و فراوانی محصولات مهم و ضروری است. بنابراین برای هر باغداری دانستن اقدامات لازم کمک بسیاری به افزایش درآمدی آن می شود. در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا تلاش می شود اقدامات لازم بعد از ریزش گلبرگهای درختان بصورت کامل توضیح داده شده است.

پس از ریزش گلبرگها درختان چه کارهایی انجام دهیم؟

اقدامات لازم بعد از ریزش گلبرگهای درختان چیست؟ گل ها پس از لقاح بین تخمک  و دانه گرده گل ها شروع به تولید سلول تخم و یا همان بذر را کرده و سپس به تدریج اندام خارجی گل متورم شده و تولید میوه را می کند. گل ها بعد از گرده افشانی و  تولید سلول تخم طی یک عمل فیزیولوزیکی گلبرگ های خود را از دست داده و شروع به تولید برگ و درشت کردن میوه ها می کنند. که این اتفاق در اکثرا در اکثر مناطق کشورمان در اوایل تا اواسط بهار اتاق می افتد. بنابراین بعد از ریزش گلبرگها باید اقدامات لازم در جهت داشتن محصولات با کیفیت ارائه شود که از جمله این اقدامات میتوان به  سمپاشی ها، کود دهی ها، آبیاری و سایر عملیات باغی اشاره کرد.

اقدامات لازم پس از ریزش گلبرگهای درختان

زمان گلدهی درختان و گرده افشانی

زمان گلدهی درختان بسته به شرایط فیزیولوژیک و ارقام و گونه های مختلف درختان و همچنین شرایط متاوت محیطی اقلیمی  میتواند متفاوت باشد. درختان هسته دار گل های خود را قبل از ظهور برگ ها باز کرده و سپس برگ ها بر روی درختان ظاهر می شود اما در سایر درختان نظیر دانه داران و یا میوه های خشکباری و یا حتی میوه های دانه ریز مانند انگور و توت، ظهور جوانه های گل همزمان با رویش برگ ها و یا پس از آن است.

دلیل ریزش گلبرگ ها

دلیل ریزش گلبرگ ها

ریزش گلبرگها یک فعل و انفعال فیزیولوژیکی طبیعی در گیاهان است. در واقع گلبرگ ها یک اندام تکاملی برای بسیاری از گیاهان هستند که ناحیه زایای گل را برای سایر موجودات از جمله حشرات گرده افشان جذاب می کنند. به عبارت دیگر می توان گفت که گلبرگ ها  بیشتر به این علت وجود دارند تا عملیات گرده افشانی با راندمان بالاتری انجام بگیرد. بنابراین می‌توان حدس زد که بعد از  گرده افشانی و تشکیل سلول تخم دلیلی وجود ندارد تا گلبرگها همچنان بر روی گل ها باقی بمانند و در این هنگام است که گلبرگ ها پژمرده شده و از بین می روند. توجه به این نکته ضروری است که گاهی اوقات گلبرگ ها به دلایل غیر فیزیولوژیک ریزش پیدا می کنند.  به عبارت دیگر اگر یک گل قادر به انجام  گرده افشانی نشود و یا دچار سرمازدگی و یا وزش بادهای بسیار شدید شود نیز می تواند از روی گل ها جدا شده و ریزش کند.

دلایل توقف عملیات باغبانی در هنگام حضور شکوفه ها

مرحله شکوفه و گلدهی یکی از حساسترین مراحل زیستی گیاهان است که در این مرحله به شدت باید مراقب هر گونه فعالیت باغبانی باشیم. هر گونه  دستکاری در این مرحله باعث بروز صدمات شدید و استرس به درختان میشود و در صورت وارد شدن تنش و ریز گل ها میوه تشکیل نخواهد شد و میزان بار بدست آمده کاهش چشمگیری خواهد کرد. بنابراین در  این  مرحله هر گونه سمپاشی، کودهی و حتی آبیاری ممنوع می باشد و تمامی این موارد ممکن است سبب بروز آسیب‌های جدی به گل ها شود. بنابراین تمامی موارد ذکر شده باید بعد از ریزش گلبرگها صورت گیرد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

آبیاری

در بسیاری از مناطق اولین آبی که به درختان داده می شود مصادف با ریزش کامل گلبرگ ها و تشکیل میوه ها است. به خصوص در درختان دانه دار و هسته دار بسیار مهم است که آبیاری حتماً بعد از تشکیل میوه ها انجام شود چرا که آبیاری در هنگام گل ممکن است باعث افزایش فشار اسمزی در دم گل ها شده و باعث از بین رفتن و یا کنده شدن گل ها از روی درختان شود.  پیشنهاد می شود که در اولین آب آبیاری باغات از محلول های محرک رشد ریشه مانند انواع کودهای حاوی فسفر بالا و یا ترکیبات آلی مانند هیومیک اسید ها استفاده شود.

آبیاری

  شخم

بسیاری از باغداران پس از ریزش گلبرگها و در اوایل تا اواسط بهار شروع به شخم و یا پابیل کردن باغات خود می کنند. گرچه این عملیات می‌تواند در پاییز و یا اواخر زمستان نیز انجام شود اما همچنان شخم بهاره در بسیاری از مناطق بین باغداران محبوب است.  با توجه به اینکه دمای خاک در اواسط بهار و پس از ریزش گلبرگ ها بالاتر رفته و فعالیت میکروبی آن نیز بیشتر شده است و از طرفی جمعیت علف های هرز در این زمان از سال به اوج خود رسیده است می‌توان از شخم و بیل زنی باغات استفاده کرد تا ضمن احیای فعالیت زیستی خاک، با علفهای هرز مبارزه نمود.

شخم

 سمپاشی های دوره ای

دو تا چهار هفته پس از ریزش گلبرگ ها بهترین زمان برای انجام سمپاشی های دوره‌ای در اکثر درختان است.  درختان در این زمان به شدت مستعد پذیرش انواع بیمارگر ها و آفات مختلف هستند که از جمله آنها می‌توان به آفات مکنده نظیر شته، شپشک ها، کنه ها و یا آفات برگ خوار و میوه خوار اشاره کرد. بیمارگرهای نظیر لکه برگی ها و سرخشکیدگی ها نیز در این فصل به اوج خود می رسند. از طرفی مبارزه شیمیایی با این عوامل بیماری زا و آفات با توجه به اینکه زمان بسیار طولانی تا برداشت میوه ها باقی مانده است بسیار توجیه پذیر و ایمن است.  پیشنهاد می شود که جهت انجام سمپاشی در باغات خود با گیاه پزشکان خود مشورت کنید.

 سمپاشی های دوره ای

تغذیه گیاهی

یکی از مهمترین مراحلی که پس از ریزش گلبرگها در باغات از اهمیت ویژه برخوردار است توجه به تغذیه گیاهی با کودهای مختلف است. بلافاصله بعد از ریزش گلبرگ ها و اولین آبیاری استفاده از کودهای حاوی فسفر بالا و ترکیبات هیومیکی به شدت توصیه می شود. همچنین ترکیبات حاوی نیتروژن و کلسیم مانند نیترات کلسیم کمک می‌کند که در اوایل فصل میوه ها محکم تر بر روی شاخه ها حضور داشته باشند و از آنها جدا نشوند. ضمن اینکه کیفیت میوه نیز به شدت بالا خواهد رفت و پس از آن نیز با توجه به نیازهای باغ که معمولاً بر اساس آنالیز خاک تعیین می شود، کودهای مورد نیاز درختان بایستی تحت یک برنامه غذایی به آنها داده شود. برنامه غذای مخصوص باغات معمولاً با استفاده از آزمون های خاک توسط کارشناسان تغذیه گیاهی تعیین و به باغداران عرضه می شود.

تغذیه گیاهی

 مبارزه با علف های هرز

بعد از ریزش گلبرگ ها، زمانی است که جمعیت علف های هرز در باغات به حداکثر خود رسیده است و یا این علف ها در فاز گلدهی خود حضور دارد. فاز گلدهی علف های هرز حساس‌ ترین مرحله این گیاهان به علف کش های مختلف می باشد و بنابراین می توان از این فرصت طلایی برای از بین بردن این علف ها در باغات استفاده نمود.  به طور کلی علف‌ کش‌ ها براساس نوع علف های موجود در باغ تعیین و توصیه می‌شوند.  بنابراین توصیه می‌کنیم تا جهت انتخاب علف کش مناسب حتماً با کارشناسان کشاورزی مشورت کرده تا از بروز آسیب به درختان به خصوص نهال های جوان خودداری به عمل آورید.

 مبارزه با علف های هرز

هرس سبز

هرس سبز یکی از عملیاتی است که پس از ریزش گلبرگ ها و تشکیل میوه ها در باغات میوه توسط باغداران انجام می‌شود. این  بخش در واقع تکمیل کننده هرس پاییزه و زمستانه است.  در این عملیات شاخه های خشک شده و یا بیمار که در هرس پاییزه و زمستانه از دید به دور مانده و یا هرس نشده اند از درختان جدا و یا شاخه هایی که هنوز با یکدیگر درگیر هستند اصلاح می شوند. بایستی توجه داشت که هرس سبز به صورت کاملاً جزئی و موردی در باغات انجام می شود و انجام هرس های شدید توصیه نمی شود.

هرس سبز

رنگ آمیزی تنه درختان

استفاده از پوشش های محافظ تنه درختان پس از ریزش گلبرگ ها باعث می شود تا آفتاب سوزنده ای که در ادامه در باغات به وقوع می پیوندد اثر کمتری بر روی تنه درختان گذاشته و در نتیجه درختان از گزند آفتاب سوختگی به دور باشند. رنگ آمیزی تنه درختان با استفاده از رنگ های مخصوص رنگ آمیزی تنه از ۵ سانتی متر زیر خاک تا حدود یک متری ارتفاع تنه ها انجام می پذیرد. این رنگ آمیزی به خصوص در درختان دانه دار و هسته دار از اهمیت بالایی برخوردار است و کمک می کند تا سلامت تنه درخت به خوبی حفظ شود. بهترین زمان انجام این کار ماه خرداد است.

رنگ آمیزی تنه درختان

نتیجه گیری

کود دهی و آبیاری و کنترل آفات در زان مناسب و رعایت اصول باغ داری از مهمترین اقدامات در جهت داشتن محصول با کیفیت و بازار پسند می باشد بنابراین باغداران عزیز بایستی تمامی تلاش خود را در جهت انجام به موقع این عملیات انجام دهند. مشاوران ما نیز در جهت بهبود کیفیت محصولات شما همواره در کنار شما هستند تا راهنمایی ها و مشاوره های لازم را در این جهت انجام دهند.

کشاورزان عزیز که در مورد اقدامات لازم بعد از ریزش گلبرگهای درختان اطلاعات بیشتری می خواهند  و برای   خرید سموم خود نیاز به مشاوره دارند، می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.

نارنج اسپادانا