بیماری لکه غربالی درختان میوه
بیماری لکه غربالی درختان میوه چیست؟ این بیماری از کجا آمده است و چه میزان خسارت به درختان میوه وارد می کند. قاعدتا مشاهده هر بیماری در باغات میوه دلیلی بر نگرانی باغداران عزیز است. برای جلوگیری و مبارزه با بیماری لکه غربالی درختان میوه باید به اندازه کافی شناخت نسبت به این بیماری وجود داشته باشد. در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا تلاش می شود در مورد بیماری لکه غربالی درختان میوه و شیوه ی مبارزه با آن صحبت می شود.
معرفی بیماری لکه غربالی درختان میوه
بیماری لکه غربالی اولین بار در سال ۱۸۴۲ در کشور فرانسه شناخته شد و شباهت بسیار زیادی به لکه برگی ها داشت و امروزه در اکثر نقاط جهان از جمله آمریکا شمالی و آمریکای جنوبی و اروپا و استرالیا و نیوزلند مشاهده شده و خسارت های سنگینی را به درختان میوه وارد کرده است. این بیماری اولین بار در سال ۱۳۷۵ در ایران روی درختان میوه هسته دار مشاهده شد تا کنون از شهرهای شیروان ،گنبد ، بجنورد ، قوچان ،ماکو ، خوی و نهبندان و بسیاری از شهرهای دیگر گزارش گردیده است. این بیماری روی درختان زرد آلو ، گیلاس . آلبالو . گوجه ، هلو ، شلیل و بادام دیده شده است و خسارت عمده آن بیشتر متوجه درختان زرد آلو می باشد. بیماری لکه غربالی درختان میوه علاوه ضعیف شدن درختان باعث کاهش محصول و همچین به دلیل وجود لکه ها و زگیل ها بر روی میوه ها باعث کاهش ارزش بازار پسندی میوه ها میشود. این بیماری تمام جوانه ها و سر شاخه های درخت زرد آلو را خشک کرده و باعث از بین رفتن آنها میشود. میزان خسارت سالیانه این بیماری در ایران بطور دقیق معلوم نیست و روی محصول زرد آلو معادل ۲۲۴ میلیون ریال بر آورد شده است.
علایم بیماری لکه غربالی درختان میوه
بیماری لکه غربالی از بیماریهای قارچی شباهت بسیار زیادی به لکه برگی ها دارند با این تفاوت که پس از گذشت مدت کوتاهی از ناحیه میانی لکه ایجاد شده که معمولاً به شکل دایره کوچک است، ریزش پیدا کرده و از آنجایی که تعداد این لکه ها بسیار زیاد است، برگ درخت حالت توری یا سوراخ سوراخ به خود می گیرد. لکه غربالی ها همانند لکه برگی ها باعث کاهش فتوسنتز در سطح یرگها شده و یا ممکن است باعث ریزش آنها نیز شود. این دسته از بیمار گرها به برگهایی حمله میکنند که کاملاً باز شده اند و بنابراین برگها در مراحل ابتدایی رشد خود از ابتلا به این بیماری مصون هستند.
سرشاخه, گل, برگ, میوه و جوانه های درختان فوق مورد حمله این بیماری قرار می گیرند منتها اندام های مورد حمله و علائم آنها روی میزبانهای مختلف با هم فرق دارند. بدین معنی که در زرد آلو میوه ، برگ و جوانه ها مورد حمله قرار می گیرند ولی علائم روی سرشاخه ها دیده نمی شود. در بادام علائم روی سر شاخه ها و مخصوصاً برگ ظاهر می شود در صورتیکه به میوه خسارت وارد نمی آید در گیلاس علائم بیماری روی میوه برگ و جوانه ها و سرشاخه ها بوضوح دیده می شود در حالیکه در هلو نشانه های بیماری را روی میوه بندرت می توان دید در عوض برگ سر شاخه ها و جوانه های خواب این گونه به شدت مورد حمله قرار می گیرند.
- قارچهایی مثل:
Cercospora circumscissa , Phyllosticta prunicola , Fusicoccum amygdali - باکتریهایی از قبیل :
Pseudomounas syringae , Pseudomonas morsprunorum - ویروسهائی مانند ویروس لکه حلقوی هلو نیز لکه ها و سوراخهایی شبیه علائم غربالی در برگ درختان میوه بوجود می آورند.
چرخه بیماری لکه غربالی
قارچ عامل بیماری غربالی ،زمستان و همچنین سایر مواقع نامساعد را به صورت ریسه ، استروما و کنیدی در جوانه های آلوده و یا زخمهای روی سرشاخه ها به سر می برد. کنیدیها به صورت آزاد و یا چسبیده به توده های صمغ مترشحه از زخمها و یا در استروما خود را از سرما و یا سایر شرایط نامساعد حفظ کرده و از سالی به سال دیگر باقی می ماند عامل بیماری در مواقع نامناسب در هلو و بادام به صورت ریسه ،در زخم سرشاخه ها و جوانه های آلوده به سر می برد. ریسه هائیکه در شانکرها و یا جوانه های درخت وجود دارد در بهار و به محض مناسب شدن شرایط جوی تولید کنیدی می کند . کنیدیها به وسیله باران و باد پخش شده و روی میوه و برگها قرار می گیرند. تولید کنیدی در دمای ۹ درجه سانتیگراد شروع و در حرارت ۱۹ الی ۲۳ درجه سانتی گراد به اوج میرسد. چنانچه هوا مرطوب و بارانی باشد کنیدیها به محض رهائی جوانه زده و تولید آلودگی می نمایند. بهمین جهت در سالهایی که پائیز آن ملایم و میزان رطوبت بالاست جوانه ها قبل از خواب زمستانه به شدت آلوده می شوند وو منبعی برای آلودگیهای بهار سال بعد خواهند بود. لوله تندش از راه نفوذ مستقیم و یا از روزنه ها وارد بافت گیاه می گردد. بنابر مطالعات ساموئل در سال ۱۹۲۷ آلودگی برگ بادام به طریق نفوذ مستقیم لوله تندشی در کوتیکول اتفاق می افتد بازتاب و واکنش هائیکه در برگ بادام در اثر قارچ S. carpophila اتفاق می افتد عبارتست از افزایش اندازه سلولها درمزوفیل سالم مجاور نسج منهدم شده که منجر به انسداد فضای بین سلولی و در نتیجه ظهور یک خط لهیدگی و هم چنین چوبی شدن و پیدایش سلولهایی داخل این ناحیه می گردد. در این حالت اگر رطوبت زیاد و برگها نسبتاً جوان باشند ،بریدگی اپیدرم در دو سطح برگ پیدا شده و تیغه های بین جدار سلولهای خارج ناحیه چوبی شده حل شده و قرص آلوده می افتد. سلولهای ناحیه مریستم معمولاً سعی می کنند بریدگی را ترمیم نمایند . دوره کمون بیماری از ۳ الی ۲۰ روز بسته به نوع اندام مورد حمله تغییر می کند.درجه حرارت مناسب برای رشد قارچ ۱۹ درجه سانتیگراد است.(اشکان و اسدی ۱۳۵۰)قارچ عامل بیماری انگل اختیاری بوده و روی محیط غذایی مصنوعی می توان آن را کشت داد.از لکه های برگ مخصوصاًوقتی مسن باشد، جدا کردن قارچ مشکل است ولی از لکه های روی میوه زردآلوجدا سازی عامل بیماری به سهولت انجام می شود.
باران برای جوانه زدن کنیدیها ضرورت دارد. از لحاظ انتشار عامل بیماری، باران کنیدیها را از لابه لای فلسهای جوانه ها و شاخه های مریض شسته و از قسمتهای بالای درخت به قسمت پائین منتقل می نماید و بدین لحاظ است که قسمت پائینی درخت شدیدتر آلوده می باشد. کنیدی برای جوانه زدن احتیاج به یک غشاء نازکی از رطوبت که اطرافش را بگیرد دارد و تحت اثر این رطوبت است که کنیدی می تواند تندش پیدا کرده و لوله ای از خود خارج ساخته و در نسج نبات نفوذ کند لذا از این نکته نتیجه گرفته می شود که در هوای خشک به هیچ وجه بیماری به وسیله این قارچ ایجاد نمی گردد.
مبارزه و کنترل لکه غربالی درختان میوه
برای مبارزه با بیماری لکه غربالی درختان میوه روش های متعددی وجود دارد. از جمله این روش ها کنترل ارگانیک و کنترل شیمیایی است. در ادامه این دو روش بصورت کامل توضیح داده می شود.
کنترل ارگانیک
محلولپاشی درختان با قارچکشهای مسی نظیر مخلوط بردو یا سایر فرمولاسیونهای تجاری در اوایل زمستان اولین گام در کنترل بیماری میباشد. محلولپاشی سولفات روی بر روی برگها در اواخر پاییز سبب تسریع ریزش برگها و کاهش حضور قارچ قبل از شروع فصل جدید میباشد.
کنترل شیمیایی
کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک (در صورت وجود) را همیشه در نظر داشته باشید. برای کنترل بیماری لکه غربالی قارچکش های کاپتان ۵۰%، ترکیب بردو (بردومیکسچر)، اکسی کلرورمس ۳۵% (کوپراویت)، بردوفیکس ۱۸%، بردو ۱۸% (میشوبردوکس- بردو بهسم) و بردو ۲۰% (بردو جی) مناسب می باشند. زمان سمپاشی ها نیز به صورت سمپاشی پاییزه بعد از ریزش برگ ها و قبل از شروع باران های پاییزی، سمپاشی زمستانه قبل از متورم شدن جوانه های گل، سمپاشی مجدد بعد از ریزش گل ها و تکرار آن پس از تشکیل میوه می باشد. از مخلوط بردو، بردوفیکس، بردوبهسم و میشوبردوکس و بردوجی برای سمپاشی های نوبت سوم و چهارم به دلیل احتمال گیاه سوزی استفاده نشود. در پایین بخشی از اقدامات پیشگیرانه برای بیماری لکه غربالی، تیتروار، معرفی می شود:
- استفاده از نهال های سالم.
- عدم آبیاری درختان بصورت آبیاری بارانی.
- بازدید و پایش منظم باغ ها برای بررسی علائم بیماری.
- هرس منظم و سبک قسمت های آلوده.
- بریدن شاخههای آلوده کمی پایین تر از محل آلودگی بلافاصله پس از مشاهده علائم و پوشانیدن محل هرس با چسب باغبانی.
- ضدعفونی ابزارآلات پس از استفاده.
- جمع آوری میوه های آلوده و دفع آنها.
- محل شانکر را بتراشید و با قارچکش آن قسمت را ضدعفونی کنید.
مشاوره تخصصی کشاورزی با کارشناسان نارنج اسپادانا
کشاورزان عزیز که در مورد بیماری لکه غربالی درختان میوه اطلاعات بیشتری می خواهند و یا برای رفع این آفت و خرید سموم خود نیاز به مشاوره دارند، می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.
- ۰۹۱۱۱۲۹۸۹۷۹
- ۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه