برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

آفات و بیماری های مهم پسته

آفات و بیماری های درخت پسته جزء مشکلات بزرگ کشاورزان و باغداران به حساب می آید. شناسایی و درمان به موقع این آفات به داشتن باغات پسته سالم با محصولات مرغوب کمک بسزایی می کند. در حال حاضر انواع سم برای درخت پسته در بازار کشاورزی عرضه می شود که پس از تشخیص آفات درختان پسته می توانید نسبت به تهیه و نابودی آفت اقدام کنید. قصد ما در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا معرفی آفات و بیماری های درخت پسته، راه درمان بیماری ها و بررسی علت رشد نکردن درخت پسته می باشد. همچنین آشنایی با علائم کمبود آهن در درخت پسته و علائم قارچی این درخت از دیگر اهداف می باشد.

معرفی آفات و بیماری های درخت پسته

شناخت آفات و بیماری های درخت پسته به پرورش دهندگان این گیاه ارزشمند کمک می کندکه با مشاهده کوچک ترین علامت، نوع آفت را شناسایی کرده و نسبت به درمان آن اقدام کنند. یکی از انواع مهم این آفات گال ها هستند که عامل انتشار آن باکتری بوده و بیشتر در قسمت های ریشه و ساقه درخت رویت می شود.همچنین به عنوان آفات ریشه درخت پسته نیز شناخته می شود. در ابتدا آفت گال تاجی پسته شکل برآمده با رنگ روشن دارد و با گذشت زمان رنگشان تیره تر و بزرگ تر می شوند. به دلیل اینکه باعث آسیب رساندن به شاخه و تنه درخت پسته شده و چنانچه درمان نشود درخت را به راحتی خشک می کند و به عنوان یک بیماری مهم درخت پسته محسوب می شود. جهت درمان آفت پسته بایستی کاملا گال خارج شود در صورتیکه آلودگی خیلی وسیع باشد کل شاخه آلوده حذف خواهد شد.

غرفه نارنج اسپادانا در باسلام

آفت پسیل پسته

پسیل پسته از حشرات مضر درخت پسته محسوب می شود. باغداران به این بیماری شیره خشک نیز می گویند چراکه عسلک تولید شده از حشره بر اثر مجاورت با هوا خشک شده و بصورت دانه هایی شکری شکل روی برگ درخت دیده میشود. این نوع آفت سبب رنگ زرد برگ درخت و حالت نکروز در آن نیز می شود. همچنین می توان علت جمع شدن برگ درخت پسته، خشک شدن زود هنگام و ریزش آن را ابتلاء به این بیماری دانست. بعلاوه در این نوع بیماری برگ های درخت نیز شیره چسبندگی ترشح می کنند. جهت درمان بیماری های درخت پسته راهکارهای گوناگونی وجود دارد. زمان مناسب مبارزه با این آفت هنگام رویش جوانه ها و قبل از شروع تخم ریزی آفت می باشد و در زمان گلدهی بایستی پایانیابد. جهت کنترل این نوع آفت پیشنهاد می شود ار کارشناسان کشاورزی راهنمایی بگیرید و سم برای درخت پسته را خریداری کنید.

پسیل پسته

آفت زنجره پسته

زنجره پسته یکی از مهم‌ترین آفات درخت پسته در مناطق پسته خیز ایران از جمله کرمان، فارس، کاشان، یزد، اردکان، خراسان و دامغان می‌باشد. این آفت‌ها دارای سری بزرگ، شاخک‌های مویی، پاهایی ظریف، چشم‌های قرمز رنگ و خرطوم می‌باشند.

تخم این آفت کشیده و به رنگ سفید است و پوره‌های زنجره که به رنگ سبز دیده می‌شود از شیره گیاهان تغذیه می‌کنند. پوره‌ها خرطومی کوتاه دارند که وارد میوه می‌شود و از آن تغذیه می‌کند و میوه حالت له شدگی بخود می‌گیرد و در نهایت میوه‌ها خشک و قهوه‌ای می‌شوند که اصطلاحا به آن‌ها کشمشی گفته می‌شود.

کانال ایتا نارنج اسپادانا

پوره‌ها در فصل بهار و با گرم شدن هوا (اواخر فروردین ماه و اوایل اردیبهشت ماه) از تخم بیرون آمده و از شیره بافت گیاه تغذیه می‌کنند که سبب تغییر رنگ شاخه، برگ، آسیب به آوندهای آبکش، کاهش کلروفیل و در نهایت تضعیف درخت می‌شود.

حشرات کامل زنجره پسته تحرک زیادی دارند و بر روی درختان پرواز می‌کنند. حشرات بالغ زنجره با گرم شدن هوا و بهتر شدن شرایط در اواسط اسفند ماه بر روی درخت مشاهده می‌شود. حشرات بالغ به رنگ‌های مختلف زرد مایل به سبز و قهوه‌ای دیده می‌شوند که طول بدن آن‌ها حدود ۳ تا ۵ میلی‌متر است.

آفت پسیل پیچنده پسته

در نگاه اول اسم آفت پسیل پیچنده پسته بسیاری از عزیزان را به یاد پسیل پسته که از مهم‌ترین آفت‌های پسته است می‌اندازد و شاید گمان کنند که هر دو آفت یکسان باشند. در حالی که این دو آفت بسیار متفاوت بوده و هر کدام دارای خصوصیات مربوط به خود می‌باشند.

پسیل پیچنده پسته یکی از آفات پسته می‌باشد که در سالیان اخیر به دلیل سمپاشی‌های بی‌رویه در باغات پسته رو به افزایش می‌باشد. این آفت به نام پسیل پیچاننده پسته هم معروف می‌باشد و دلیل این نام‌گذاری این است که با تغذیه از شیره گیاهی موجود در برگ پسته باعث پیچیدگی برگ می‌شود و علائم آن در باغ معمولا به صورت پیچیدگی برگ در اول فصل رشد یعنی فروردین ماه است.

پسیل پیچنده پسته

آفت پروانه چوب‌خوار پسته (آفت کرمانیا)

آفت پروانه چوب‌خوار پسته با نام علمی Kermania Pistaciella یکی از مهم‌ترین آفات درختان پسته است که سالانه خسارت جدی به باغ‌های پسته وارد می‌کند. این آفت تک نسلی است و درمحصولات دیگر مشاهده نمی‌شود.

متاسفانه آفت پروانه چوب‌خوار پسته اثر ظاهری بر روی درختان ندارد و پنهان بودن آفت موجب شده بسیاری از کشاورزان توجه چندانی به این آفت نداشته باشند.

خسارت این آفت بر روی خوشه و میوه‌ها و شاخه‌ها است. لاروهای این آفت وارد خوشه شده و به صورت حرکت رفت و برگشت تغذیه می‌کنند، سپس نزدیک نوک خوشه به شکل حلقه‌ای دور می‌زنند و ارتباط میوه‌های انتهایی را از خوشه اصلی قطع کرده و در نتیجه باعث خشکیدن میوه‌های انتهایی می‌شوند.

کانال لاروی که در بافت چوبی شاخه و خوشه ایجاد می‌شود سبب انباشته شدن ذرات چوبی در داخل کانال‌ها و در نهایت متوقف و کوتاه شدن شاخه می‌شود.

کرمانیا

 

بیماری آلتراناریای پسته یا بلایت پسته

 یکی از بیماری‌های مربوط به پسته، آلترناریای پسته یا سوختگی یا بلایت برگ می‌باشد. این بیماری یکی از رایج‌ترین بیماری پسته در کالیفرنیا به شمار می‌آید. این بیماری ابتدا در مصر سپس در کالیفرنیا، ایتالیا و استرالیا گزارش شد.

این بیماری توسط سویه‌ها و گونه‌های مختلف قارچ آلترناریا از جمله آلترناریا آلترنات بوجود می‌آید. این قارچ‌ها درون خاک، بافت مرده گیاهی، علف‌های هرز، بقایای آلوده گیاهان، روی و درون بذرها و بر روی برگ گیاهانی که به خواب زمستانه رفتند زندگی می‌کنند.

شروع این بیماری در فصل بهار آغاز می‌شود و در اواسط فصل تابستان و با گرم شدن هوا گسترش پیدا می‌کند.

علائم بیماری قارچی آلترناریای پسته

بیماری آلترناریا باعث ایجاد لکه‌هایی سیاه رنگ بر روی برگ‌ها و لکه‌های قرمز متمایل به بنفش بر روی میوه‌های نارس پسته و همچنین سبب پژمردگی برگ‌ها، ریزش زودرس برگ‌ها و ضعف عمومی گیاه می‌شود. این بیماری همچنین می‌تواند بر روی ساقه، غده، ریشه و میوه گیاهان ظاهر شود.

در صورتی که درخت به آلترناریای ساقه دچار شده باشد، بر روی ساقه‌ها لکه‌های قهوه‌ای رنگ مایل به قرمز تشکیل می‌شود که در نهایت سبب ایجاد شانکرهایی می‌شود که دور تا دور ساقه را گرفته و سبب از بین رفتن کل ساقه می‌شود.

از نشانه‌های بیماری آلترناریای پسته بر روی غده‌ها می‌توان به ایجاد لکه‌هایی تیره و فرورفته بر روی غدد اشاره کرد. این لکه‌ها عمیق هستند. همچنین این بیماری می‌تواند سبب آلوده کردن گلوگاه، ایجاد لکه‌هایی در نزدیک دم میوه شود.

این لکه‌ها سیاه رنگ ممکن است در نهایت کل میوه را در بر گیرد و شرایط را برای رشد کپک‌ها فراهم آورد که در نهایت سبب کاهش کمیت و کیفیت محصول و بازدهی درخت می‌شود.

برگ شاخه‌هایی که پر میوه هستند حساسیت بیشتری نسبت به این بیماری دارند بنابراین در فصل‌هایی که میوه دهی درخت زیاد است احتمال درگیر شدن درخت با این بیماری زیادتر می‌شود.

این قارچ‌ها در شرایط مساعد (رطوبت بالا، دمای بالا) در اواخر فصل تابستان و اوایل فصل پاییز هاگ‌هایی تولید می‌کنند که توسط باد و عوامل محیطی دیگر جا به جا شده و سبب آسیب به درختان پسته می‌شود.

این قارچ بر روی قسمت‌های زخمی درختان اثر می‌گذارد و وارد بافت درخت می‌شود و بر روی درختان سالم کمتر خسارت می‌زند.

همچنین آبیاری بارانی، حشرات و بارندگی در جا به جا شدن و انتقال عامل بیماری نقش موثری دارند.

در صورتی که درخت بوسیله این بیماری آلوده شده باشد برای تشخیص آن لازم است هنگامی که شرایط مساعد (بارندگی، دمای بالای ۲۵ درجه سانتی گراد و رطوبت بالا) بود، قسمتی از برگ را با دست لمس کرده و در صورتی که انگشتان سیاه شد درخت به این بیماری آلوده شده است.

آلترناریای پسته

بیماری نماتود پسته

نماتود پسته یکی از بیماری‌های رایج درختان پسته می‌باشد. نماتدها علاوه بر درختان پسته باعث خسارات زیادی به محصولات زراعی، باغی، زینتی و حتی علف‌های هرز می‌شوند. از جمله این محصولات می‌توان به انگور، بادمجان، کدو، بادام، یونجه، اقاقیا، سیب، خرفه، حسن یوسف، خربزه، انار وÚ آفتابگردان اشاره کرد.

نماتد جانورانی پرسلولی و میکروسکوپی هستند که درون خاک زندگی می‌کنند. آن‌ها دوکی شکل، گرد، بی‌مهره، کرمی شکل، دارای یک سر و یک دم و دارای طول بدنی در حدود ۲-۱ میلی متر هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمی‌شوند و کنترل و مبارزه با آن‌ها بسیار دشوار است.

نماتد موجوداتی میکروسکوپی هستند و با چشم غیر مسلح قابل تشخیص نیستند بنابراین کنترل و مبارزه و تشخیص آن‌ها بسیار دشوار است.

به همین دلیل برای تشخیص درست این بیماری باید ریشه و خاک مورد آزمایش قرار بگیرند.

از جمله علائم بیماری نماتد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم جذب آب و مواد غذایی توسط ریشه
  • ظهور غده‌هایی بر روی ریشه‌ها
  • ایجاد زخم‌هایی بر روی ریشه‌ها
  • کوتاه‌تر شدن طول و رشد غیر عادی ریشه‌ها
  • پوسیدگی ریشه‌ها
  • ایجاد شاخه‌های فرعی غیر عادی بر روی ریشه‌ها
  • افزایش ضخامت ریشه‌ها و کاهش رشد و نمو درخت
  • زرد شدن برگ سبز درختان
  • پیچیدگی برگ‌ها

کمبود مواد غذایی در برگ، قاشقی شدن و ریزش برگ‌ها، ضخیم شدن ساقه، ایجاد گال‌های بر روی ساقه و برگ‌ها، کاهش میزان کمیت و کیفیت محصولات و در نهایت ضعف عمومی و خشک شدن درخت از دیگر علائم این بیماری می‌باشند.

نماتود پسته

آفت تریپس پسته

تریپس از دو کلمه تیسانو (Thysano) به معنی ریشک و کلمه پترا (petera) به معنی بال تشکیل شده است. دوران زندگی این آفت شامل ۴ مرحله تخم، لارو، شفیره و حشره بالغ می‌باشد.

لارو این حشرات قدرت مکندگی دارد ولی این تریپس‌ها در دوران شفیرگی درون خاک به سر می‌برند و از بین بردن این شفیره‌ها با استفاده از کنترل بیولوژیکی و شیمیایی و حشره کش‌ها کار بسیار دشواری است.

این حشرات در باغ‌ها و گلخانه‌ها دیده می‌شوند. این آفت گیاه خوارند و با ایجاد زخم و خراش‌هایی بر روی میوه، گل و برگ‌ها و مکیدن شیره گیاهان سبب آسیب و خشک شدن برگ و ایجاد لکه‌های زرد رنگ بر روی گل‌ها و در نهایت آسیب به کل گیاه می‌شود.

گیاهانی مانند پیاز، لوبیا، کدو، بادمجان، فلفل، مرکبات، نخود، خربزه، آفتابگردان، سویا، گوجه فرنگی، کنجد، پسته و غیره مستعد آلودگی به این آفت می‌باشند.

در اثر حمله این آفت، گیاهان آسیب می‌بینند و برگ‌ها تغییر رنگ داده و سبب تغییر شکل و پیچ خوردگی آن‌ها، ریزش و پژمردگی و ضعف برگ‌ها می‌شود که در نهایت سبب اختلال در رشد و نمو گیاه می‌شود.

این آفت بیشتر به بافت‌های جوان گیاه حمله می‌کند گل‌دهی گیاه را مختل کرده و باعث ریزش گل‌ها شده و میوه‌‍‌دهی را کم می‌کند و سبب کاهش کمیت و کیفیت محصول نهایی نیز می‌شود.

تریپس پسته

بیماری گموز

بهترین روش مبارزه با این بیماری اقدامات پیش گیرانه است. بدین منظور از تماس مستقیم آب با طوقه بایستی اجتناب شود.

در شرایط آب و خاک غیر شور بهتر است در اطراف طوقه درخت تشتکی ایجاد تا آب به طوقه درخت نرسد ودر شرایط آب و خاک شور بهتر است دور طوقه درخت را از خاک عاری کرده  و با ماسه درشت بادامی پر کنیم.

برای جلوگیری از شیوع بیماری نباید از زه آب باغات آلوده استفاده کرد. در باغات آلوده دوره آبدهی ( فواصل آبیاری) را طولانی تر کنیم.

برای معالجه در مراحل اولیه بیماری می توان اطراف طوقه را توسط مخلوط بردو، فوزتیل آلومینیم به میزان ۲/۵ در هزار در اردیبهشت ماه و یا سایر قارچ کش های موثر تیمار کرد.

استفاده از بردوفیکس ۱۰ در هزار هنگام ایجاد گودال کنار نهال و هنگام آبیاری

آفت سنک‌ پسته

سنک‌های پسته از جمله آفات مهم باغ‎های پسته کشور هستند که باعث خسارت اقتصادی می‌شوند. اما به دلیل این که مانند پسیل شیره خشک به ‎طور عمومی و هر ساله شدت خسارت بالایی ندارند کمتر مورد توجه باغداران قرار می‎گیرند.

این آفت از خانواده Miridae می‌باشد. نام علمی برخی از گونه‌های سنک Megacoelum.spp و Campylomma.spp می‌باشد.

سنک‌ها از راسته خرطوم ‎مفصلی‌‎ها هستند. خسارت این حشرات به صورت وارد کردن خرطوم به درون نسج گیاهی و به خصوص میوه و تغذیه از شیره‌گیاهی می‌باشد.

سنک پسته

بیماری سرخشکیدگی پسته

در حال حاضر بیماری سرخشکیدگی پسته را نیز می توان از مهم ترین آفات درختان پستهدانست. از دلایل شیوع این بیماری تغییرات آب و هوایی، تغذیه ضعیف درخت و نداشتن برنامه کودهی پسته و کیفیت پائین آبیاری و همچنین عوامل زنده ای چون باکتری ها و قارچ هامی باشند. چنانچه سرشاخه های درخت پسته قرمز رنگ شده باشندکم کم به رنگ سیاه تغییر رنگ می دهند.در ادامه از انتقال مواد غذایی به سایر سرشاخه ها جلوگیری کرده و در نهایت سبب خشک شدن شاخه می شوند. جهت مدیریت این بیماری راه های مختلفی وجود دارد. حدالامکان مانع بروز تنش های آبی و تغذیه ای در درخت شوید. از ارقام مقاوم پسته به بیماری سرخشکیدگی استفاده کنید. شاخه های آلوده را هرس کنید. جهت مبازره شیمیایی با این بیماری از قارچ کش استفاده کنید. لازم به ذکر است که علت قرمز شدن تنه درخت پسته را نیز می توان ابتلاء به بیماری سرخشکیدگی دانست و پس از مشاهده تغییر رنگ تنه درخت بایستی سریعا نسبت به درمان آن اقدام کرد.

سرخرطومی پسته

حشره سرخرطومی پسته که نام علمی آن Polydrosus می‌باشد و برای اولین بار درسال‌های ۴۰ شمسی توسط جناب دکتر دواچی به عنوان یک آفت شناخته شد.

در اوایل این حشره خسارت زیادی به پسته وارد نمی‌کرد ولی متاسفانه در این اواخر شاهد خسارت‌های زیادی به باغات پسته بوده‌ایم که یکی از دلایل آن همین سم‌پاشی‌های بی حد و مرز کشاورزان می‌باشد.

سرخرطومی پسته

راه های مبارزه با آفت سرخرطومی

بهترین راه مبارزه با این آفت شخم زدن پای درخت دقیقا تا کنار تنه درخت تا عمق ۳۰ سانتی‌متر می‌باشد.

یکی از راه‌های دیگر مبارزه با آفت سرخرطومی پسته استفاده از سموم شیمیایی است کشاورزان عزیز توجه داشته باشند که قبل از شروع سم پاشی شیمیایی حتماً از وجود این آفت مطمئن باشند. به طوری که ۱۰۰ شاخه درخت را به طور کاملأ تصادفی بررسی کنند در صورتی که ۲۰ تا ۳۰ درصد از شاخه‌ها آلوده به این آفت بودند شروع به سم پاشی شیمیایی می‌کنیم.

راه دیگر بررسی زمان مبارزه با این آفت بررسی میزان آفت در کنار جوانه‌ها می‌باشد. اگر ۵ درصد جوانه‌ها آلوده به سرخرطومی باشند زمان مبارزه با این آفت می‌باشد و از سم‌پاشی در تراکم کمتر آفت خودداری نمایید چرا که سمپاشی‌های بی‌رویه به افزایش آفات و برهم‌خوردن تعادل محیط زیست می‌انجامد.

اغلب کشاورزان عزیز از سم بهاره اتیون استفاده می‌کنند که تاثیر چندانی برروی این آفت ندارد.

و بهتر است از سم‌های فنیتروتیون و دیازیتون با غلظت ۱/۵ لیتر در ۱۰۰۰ لیتر آب استفاده شود، اگر ۱ تا ۲ لیتر روغن به همراه سم استفاده شود به تدوام سم افزاید.

استفاده از مشاوره تخصصی در داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا

پسته کاران عزیز که درگیر آفات و بیماری های پسته هستند می توانند با کارشناسان داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرند و بصورت تلفنی و آنلاین مشکلات خود را مطرح نموده و از توصیه کارشناسان نارنج اسپادانا بهره مند شوند. نارنج اسپادانا امکان ارسال محصولات را  در کوتاهترین زمان به سایر نقاط کشور را دارد. همچنین قبل از خرید هر محصولی می توانید از مشاوره های تخصصی کارشناسان نارنج اسپادانا بهره ببرید. برای تماس با کارشناسان نارنج اسپادانا با شماره های زیر تماس بگیرید.

۰۹۱۱۱۲۹۸۹۷۹

۰۹۱۳۳۷۵۲۷۳۴

۰۹۱۳۴۹۲۵۲۴۱

نارنج اسپادانا