سمپاشی زمستانه و زمان دقیق انجام آن
سمپاشی زمستانه یکی از مهمترین زمان های سمپاشی است که باید در صورت نیاز حتما انجام شود. این سمپاشی در جلوگیری و نابودی آفات خطرناک بسیار موثر است. زمانی که سمپاشی به موقع در فصل زمستان انجام شود تخم های آفات زمستان گذران نابود میگردد و جلوی شیوع و گسترش آنها در فصل بهار و تابستان را میگیرد. با این حال در صورتی که باغ شما عاری از هر گونه آفت و بیماری می باشد بهتر از استفاده بی رویه از سموم جلوگیری شود. با توجه به دسته بندی گیاهپزشکی سم زمستانه به دو نوع تقسیم می شود. که در صورت نیاز هر دو سم پاشی باید به صورت جداگانه و با فاصله ای حداقل یک هفته انجام شود. در این مقاله از سایت نارنج اسپادانا نکات مهمی در مورد سمپاشی زمستانه درختان میوه گفته می شود.
سموم زمستانه حشره کش
از سموم موثری که می توان در زمستان استفاده کرد میتوان به روغن ولک، دیازینون و دورسبان و همچنین اتیون اشاره کرد. در صورتی که آفاتی مثل کنه مشاهده کردید از سمومی مثل آپولو هم میتونید استفاده کنید. (دقت داشته باشید که سم اتیون در برخی از ارقام سیب و گلابی حساسیت هایی ایجاد کرده و موجب ایجاد تنش می شود، و بهتر است در باغات سیب و گلابی از دورسبان یا دیازینون استفاده شود).
توجه داشته باشید که سموم باید موقع خواب درختان هنگام خزان کامل درختان استفاده شود.
در این نوع از سم پاشی زمستانه، استفاده از سموم فسفره ی دیازینون یا اتیون یا دورسبان به نسبت ۲ در هزار ( ۲ لیتر سم در هزار لیتر آب) و ترکیب آن با روغن ولک به نسبت ۲ درصد ( بیست لیتر روغن ولک برای هزار لیتر آب) می باشد. سم را با روغن ولک مخلوط کرده و در منبع سم پاشی به خوبی هم میزنیم. سپس به وسیله ی سمپاش دستی و یا موتوری تمام نقاط تنه و شاخه ها (قسمت هایی که شپشک ها با چشم قابل مشاهده می باشند را بیشتر اهمیت دهید) را به محلول سم آغشته می کنیم.
جالب است بدانید که برخی شپشک ها روی سطح پشتی بدن خود سپری دارند که باعث می شود سموم تماسی به بدن حشره برخورد نکند. دلیل اصلی موثر نبودن سموم در تابستان روی شپشک ها همین موضوع است. اما در سم پاشی زمستانه درصد بالای روغن ولک موجود در سم باعث می شود سپر روی بدن حشره توسط روغن نرم شده و سم بتواند به داخل بدن حشره نفوذ کند. در تابستان به هیچ عنوان نمی توانید این درصد از روغن ولک را در سم پاشی استفاده کنید.
این عملیات باعث از بین رفتن تخم ها و آفاتی که در حال زمستان گذرانی در بخش های مختلف شاخه و تنه ی درخت می باشند شده و جمعیت آفت در سال پیش رو را تا حد چشمگیری کاهش می دهد. از جمله آفاتی که در سم زمستانه کنترل می شوند می توان شپشک ها، پسیل ها، انواع کرم های چوبخوار، شته ها ، کنه ها و… را نام برد.
باز هم قابل ذکر است که استفاده از حشره کش ها در صورتی که باغ شما سالم است نیازی نمیباشد و این مرحله اصلا ضروری نیست. در صورتی که باغ سالمی دارید با استفاده از سم پاشی غیر ضروری باعث از بین بردن حشرات مفید می شوید.
سموم زمستانه ی قارچکش و باکتری کش
سموم زمستانه ی قارچکش و باکتری کش به شدت ضروری و مورد توصیه می باشد. بعد از هرس زمستانه زمانی که درخت در خواب است حتما باید از سمومی مثل اکسی کلرور مس و یا بردوفیکس استفاده شود تا محل زخم بعد از هرس مورد تهاجم باکتری ها و قارچ ها قرار نگیرد. این قارچ کش ها میتوانند طیف وسیعی از باکتری ها و قارچها را کنترل کنند و در کاهش بیماری های فصل جدید بسیار موثر باشند.
برای مقابله با بیماری لب شتری هلو یا همان پیچیدیگی برگ هلو و همچنین تن سرخی و یا سرخشکیدگی نیز می توان در پائیز و یا همزمان با باز شدن جوانه ها از ترکیب اکسی کلرور مس به نسبت ۳ تا ۵ در هزار استفاده نمود.
به منظور کنترل لکه غربالی درختان میوه هسته دار، محلول پاشی اکسی کلرور مس به نسبت ۵ در هزار،(و یا بردوفیکس ۱۰ در هزار) در سم پاشی پائیزه بعد از ریزش برگ ها، و یا در سم پاشی زمستانه (حدودا اسفند ماه) و تکرار آن بعد از ریزش گلبرگ ها(در این مرحله مقدار مصرف بردو فیکس به سه در هزار کاهش می یابد) و در صورت لزوم تکرار به فاصله ۱۴ روز صورت می گیرد.
برای کنترل آنتراکنوز گردو، محلول پاشی اکسی کلرور مس به نسبت ۵ در هزار، دو نوبت سم پاشی زمستانه بعد از ریزش برگ ها و دو نوبت سم پاشی بهاره بعد از ریزش گلبرگ ها انجام می شود.( مرحله ی قبل از تورم جوانه و ایجاد شکوفه می توان از ترکیب بردوفیکس به میزان ۱۰ در هزار استفاده نمود).
بهترین زمان سمپاشی زمستانه
بهترین زمان برای سم پاشی زمستانه در تقویم سم پاشی درختان میوه بهمن و اسفند ماه و قبل از تورم جوانه ها می باشد. به محض ظهور جوانه ها استفاده از سم زمستانه باعث سوختگی نوک جوانه ها می شود.
در صورت وجود بیماری هایی مثل سرخشکیدگی توصیه میشود یکبار سمپاشی بعد از ریزش ۷۰% برگها و یکبار هم بعد از هرس انجام شود.
توجه داشته باشید مقدار دز ذکر شده برای سموم فوق فقط برای سم پاشی زمستانه بوده و در خارج از این زمان سبب بروز سوختگی برگ ها و ایجاد تنش به گیاه می شود.
استفاده از روغن ولک در فصول غیر زمستان فقط با نظر کارشناس گیاهپزشکی انجام می گردد.
_توجه داشته باشید که در سمپاشی زمستانه اهمیت سم پاشی روی تنه بیشتر از شاخه ها می باشد. به خصوص اگر روی تنه درز و شکاف بیشتری وجود داشته باشد و تنه ی درخت حالت پوسته پوسته به خود گرفته باشد. زیرا این درز و شکاف ها محل زمستان گذرانی و تخم ریزی آفات می باشد.
مشاوره با کارشناسان کشاورزی نارنج اسپادانا
کشاورزان عزیز که در مورد سمپاشی زمستانه خود اطلاعات بیشتری می خواهند و برای خرید سموم خود نیاز به مشاوره دارند، می توانید بصورت تلفنی از مشاوران داروخانه کشاورزی نارنج اسپادانا تماس بگیرید. مشاوران نارنج اسپادانا تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستند. برای مشاوره با کاشناسان نارنج اسپادانا می توانید با شماره های تماس زیر، البته به غیر از روزهای تعطیل) تماس بگیرید و مشکلات خود در زمینه کشاورزی و باغداری را مطرح کنید.
دیدگاه ها
ارسال دیدگاه